

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu, Trabzon ve Giresun’da meydana gelen zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçeleri üzerinde incelemelerde bulundu.
Bayraktar, incelemeler sonrasında yaptığı değerlendirmelerde, yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinde zararın yüzde yüz seviyelerine ulaştığını belirtti.
Şemsi Bayraktar, açıklamalarına şu şekilde devam etti;
– Hem başkanlarımızdan, bu bölgeyle ilgili aldığımız bilgiler doğrultusunda, hem de yapmış olduğumuz incelemeler ile yüksek rakımlı alanlarda yüzde 100’lük zararlar gözlemliyoruz.
– Aslında bu zarar, daha önce başladı. 20 Mart’taki don olayı, yüksek rakımlı yerlerde yüzde 70’lik bir zarara sebep olmuştu. 11 Nisan’da yağan kar sonrası yaşanan don olayı ise, bahçelere ciddi zararlar vermiş durumda ve Karadeniz genelinde fındık bahçelerinde yüksek rakımlarda yüzde 70 ile yüzde 100 arasında değişen zararlar bulunuyor.
İHRACAT GELİRLERİNİ ETKİLEYECEK
– Fındık, ekolojik açıdan üstün olduğumuz bir ürün. Üretim ve ihracat açısından dünya üzerinde rakipsiz konumdayız. 2024 yılı verilerine göre, yaklaşık 2 milyar 350 milyon dolarlık bir ihracat geliri elde etmemiz bekleniyor.
– Saha tespitlerimizi incelediğimizde, üretim rakamlarının ciddi şekilde düşeceği öngörüsündeyiz. Tahminlerin oldukça altında bir üretim bekliyoruz ve bu yıl ihracat gelirlerinin de bir miktar azalacağını üzülerek ifade etmek isterim.”
Üreticilerin maliyetleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığımız, bu maliyetler üzerinden üreticilerimize bir miktar yardım yapacak. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz, ancak bu bahçelerdeki mevcut durumu göz önünde bulundurduğumuzda, bu yıl üreticilerin para kazanma şansı kalmadı” dedi.
Çiftçilerin borçlarını ödeme zorluğuna da dikkat çeken Bayraktar, “Bu koşullar altında üreticiler kamu bankalarına olan ayni ve nakdi kredi borçlarının, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan ayni ve nakdi borçlarının yapılandırılmasını talep ediyor ve bu yapılandırma taleplerine karşılık bulmak istiyor.” ifadelerine yer verdi.
Bayraktar, ayrıca çiftçilerin bankaya gittiklerinde yeni krediye ulaşabilmeleri gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, “TARSİM primlerinde devlet desteğinin artırılmasını bekliyoruz.” dedi.
KAHVERENGİ KOKARCA DA REKOLTEYİ ETKİLEYECEK
Fındıktaki kahverengi kokarca zararına da dikkat çeken Bayraktar, “Sadece don olayı değil, son birkaç yıldır bu bölgede kokarca ile mücadele ediliyor. Kokarca da rekoltede bir miktar düşüşe neden olacak ve tahminlerin altında bir rekolte ile karşılaşabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.