

ŞEHRİBAN KIRAÇ / NEFES
Özel üniversitelerde eğitim gören 806 bini aşkın öğrenci, artan yüksek eğitim ücretleri sebebiyle belirsizlik içinde kalmış durumda. Bazı üniversitelerde kayıt yenileme ücretleri neredeyse iki katına çıkarken, bir özel üniversitede yüzde 50 burslu hemşirelik okuyan öğrencinin eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseldi.
Başka bir üniversitede bankacılık bölümünün eğitim ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya fırlarken, endüstri mühendisliği programının ücreti de 130 bin liradan 210 bin liraya arttı.
Türkiye’de toplamda 79 özel üniversite mevcut ve bu okullarda 806 bin 558 öğrenci eğitim almakta. Vakıf üniversitesi öğrencileri, yükselen kayıt ücretleri nedeniyle yenileme işlemlerini yapmakta zorluk yaşıyor.
TAKSİTLER DÜŞTÜ
Temmuz 2024 itibarıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, yapılacak zamların en fazla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalama oranı üzerinden belirlenmesi gerektiği ve güncellemelerin resmi internet siteleri aracılığıyla duyurulması gerektiği vurgulanmıştı.
Fakat özel üniversiteler, TÜFE oranlarını göz ardı ederek, ekonomik kriz bahanesiyle öğrencilere yüzde 100’e kadar zamlar uygulatmakta. Eğitimciler, öğrencilerin eğitim haklarının ihlal edildiğine dikkat çekiyor. Öğrenciler, “Aileme daha yakın olabilmek ve ek barınma masrafından kaçınmak için özel üniversite tercih ediyoruz. Ancak bu zamların altından kalkmamız mümkün değil. Eğitimi bırakmak zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullanıyor. Fahiş ücretleri kredi çekerek ödemeye çalışanlar olduğu gibi, hiç ödeme yapamamayı bekleyen öğrenciler de mevcut. Ayrıca bazı vakıf üniversiteleri, yeni eğitim öğretim döneminde erken kayıt için sunulan taksit sayısını da azaltma yoluna gidiyor; örneğin taksit sayısını 8’den 6’ya indiren üniversiteler var.
TÜFE’yi Aşmamalı
Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Aileler, zaten zorlu koşullarda çocuklarını okutabilmek için çaba sarf ediyor. Bu kadar yüksek oranlı zamlar, pek çok öğrencinin vakıf üniversitelerini tercih etmemesine sebep olabilir” değerlendirmesini yaptı. Açıklanan fiyatların oldukça yüksek olduğunu belirten Gülez, “Üniversitelerin, TÜFE oranının çok üzerinde artış yapması kabul edilemez. Yükseköğretim hizmetleri, kar/zarar mantığına mahkum edilmiş durumda” şeklinde konuştu.