

Tarık IŞIK / LEFKOŞA
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 3 Mayıs’ta açılışı yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi yeni hizmet binalarının bulunduğu Cumhuriyet Yerleşkesi’nde NEFES’in sorularını yanıtladı.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar’ın adadaki taraflarla görüşmesi öncesinde açıklamalar yapan Tatar, “Şu anda iki devletli politikaya devam ediyoruz. Bunun geri dönüşü yok. Türkiye de bizim yanımızda. Federasyon demek, Türkiye’nin buradan ayrılması demektir. Bu sebeple federasyon devri kapanmıştır. Her kim ne derse desin, biz başka bir siyaset yürütmüyoruz” dedi.
“BAYKAR’IN ŞUBESİ AÇILABİLİR”
KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi’nde NEFES dahil bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tatar, Rumların KKTC’yi yok etmeye çalıştıklarını ve kendilerinin de buna karşı direndiğini dile getirdi.
“Bu devletin varlığını sürdürebilmesi için Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü karşımızda Avrupa Birliği var” diyen Tatar, “Baykar’ın burada bir şubesinin açılması mümkün. Teknofest’in sağladığı büyük faydalar var. Kıbrıs’ın bilişim adası olabilmesi için bazı projeler geliştirilebilir” şeklinde konuştu.
Tatar, KKTC’nin elektrik sorununu Türkiye’den çekilecek hatla çözebileceklerini belirterek, Güney’de de kullanılan akaryakıttan elektrik üretiminin çevreye zarar verdiğini ifade etti ve Ada’nın güneş enerjisine yönelmesi gerektiğini kaydetti.
“GÜNEY’E İSTANBULDAN GİDİN”
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ceza mahkemesinin Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul alım satımı yapan iki Macar vatandaşı için hapis cezası verdiğinin hatırlatılması üzerine, bunun hukuk ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti:
– Yabancılara ‘o tarafa gitmeyin’ diyoruz. Bu kadar basit. İstanbul üzerinden geçin. Eğer sana bunu yapıyorsa, bunu belirtmelisin ki Rum bin pişman olsun. Ne BM, ne AB, ne de insan hakları Rumun sözlerine aldırış etmiyor. Rum, Türkiye’ye vurgu yaparak burayı çökertmeye çalışıyor. Ama biz çökmeyeceğiz.
“KORE’DEN MARAŞ’I GÖRMEK İÇİN GELİYORLAR”
Tatar, Kapalı Maraş hakkında gelen bir soruya ise “Tapu Dairesi Taşınmazlar Komisyonu karar almakta zorluk yaşıyor. Vakıflar Dairesi de işin içine girdi. Osmanlı döneminde bu malların tümü bizimdi. İngilizler bu vakıf mallarını dağıttı ve hukuk yoluyla hiçbir şey yapılamadı. Hangi mahkemeye götürebilirsin İngilizi? (Maraş) KKTC toprağıdır, güvenlik ve turizm açısından oldukça önemlidir. Özel turlar düzenleniyor ve Kore’den turistler sırf Maraş’ı görmek için geliyor” ifadelerini kullandı.
İMAMOĞLU’NUN DİPLOMASI
Tatar, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun KKTC’den aldığı diplomanın denkliğinin iptal edildiği hatırlatıldığında, “Bunu yargı çözecek. Yargının alanına ben müdahale etmeyeyim. Ancak 3-5 tane vaka ile büyük bir sorun yok. Bu üniversitelerden bugüne kadar 150 bin öğrenci mezun oldu. 1975’ten bu yana, 144 ülkeden fazla öğrenci burada okudu. Bir üniversitede oldu diye tüm sistemi yargılayamayız. Sistem oldukça iyi çalışıyor. Birkaç hadiseyle sınırlı kalırsa onu da yargı çözer” dedi.
“TARİKAT MARİKAT YOK, BURASI LAİK”
Tatar, KKTC’deki başörtüsü ve tarikat tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
– Tarikat marikat yok. Öyle bir sorunumuz yok. Ancak bireysel hak ve özgürlükler kapsamında – din ve vicdan özgürlüğü kavramı gereği, belli bir yaştan sonra ailenin başörtüsü talebi varsa, buna müsaade edilmelidir. Çünkü bu hassas bir konu. Burası laiktir ama ailelerin talepleri doğrultusunda, öğrencinin kıyafet yönetmeliğine uygun olarak başörtüsü takması mümkündür.
“AB ZORLADI ONLARI”
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, bazı Türk devletlerinin Güney Kıbrıs’a elçi atamasına yönelik gelen bir soruya, “AB ile ilişkileri var o devletlerin. AB onları zorladı. Kendi çıkarları açısından uygun gördüler. Ancak bu durumu çok önemsemiyorum. Çünkü onların Güney Kıbrıs’ta pek işleri yok. Çoğu zaten Avrupa’dan akredite olmuş bir büyükelçi kullanıyor. Türk devletlerinin temel işleri burada. Kuzeyde yaklaşık bin öğrenci var bu devletlerden. Ankara’dan gelen büyükelçiler de burada zaman zaman bazı konularda işlem yaptıklarını biliyorum” yanıtını verdi.
“FEDERASYON DEVRİ KAPANDI”
Tatar, Kıbrıs’taki çözüm süreciyle ilgili de şunları ifade etti:
– Şu anda iki devletli siyaseti sürdürüyoruz. Geri dönüş yok. İki devletli politika… Türkiye de bizim arkamızda. Federasyon demek, Türkiye’nin buradan çekilmesi demektir. Dolayısıyla federasyon devri bizim açımızdan kapanmıştır. Her kim ne derse desin, biz iki devletli siyasetten başka bir görüş benimsiyoruz.