

Recep Tayyip Erdoğan’ın eski metin yazarı Aydın Ünal, iktidara yakın Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan köşe yazısıyla dikkat çekti. “Yumruk atmak bu kadar kolay olmamalı” başlıklı yazısında, dün fiziksel saldırıya uğrayan CHP Lideri Özel’e geçmiş olsun dilekleriyle başlayan Ünal, basit yaralamalara karşılık tedbirlerin artırılmasını talep etti.
Diktatör İmaları
Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan’ın korumalarla birlikte dolaşmasının ‘diktatörlük‘ olarak nitelendirildiği eleştirilerini gündeme getiren Ünal, konuyu Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e bağladı. Ünal, CHP’nin ‘tek parti‘ ve ‘diktatörlük‘ geçmişinden kurtulamadığını ifade ederek, “Eğer Türkiye’de bir diktatörlük hevesi varsa, CHP’nin genlerinde var” dedi.
Papa’nın Mirasından Atatürk’ün Mal Varlığına Geçiş
Ünal’ın yazısında dikkat çeken bir diğer kısım ise, birkaç gün önce vefat eden Papa’nın mal varlığına değinmesi oldu. Ünal, “Mal varlığı, miras ve CHP’nin kendisini ülkenin yegâne sahibi olarak görmesi demişken, CHP’nin ilk Genel Başkanı Mustafa Kemal’in mal varlığı geldi aklımıza.” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün mal varlıklarını, “155 bin dönüm arazi, çiftlikler, bira, malt, soda, gazoz, deri, tarım aletleri, demir fabrikaları, yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir, yağ ve şarap imalathaneleri, çiftlikler, mağazalar, çok sayıda sığır, koyun, at, tavuk, traktörler, kamyonlar, otomobiller ve nakit para…” şeklinde sıralayan Ünal, Atatürk için ‘finans sihirbazı’ tanımını kullanarak şu şekilde ifade etti:
Paşa hazretleri belli ki sadece iyi bir asker, iyi bir politikacı değil, aynı zamanda Osmanlı subay maaşını ve Cumhurbaşkanlığı maaşını iyi değerlendiren bir finans sihirbazıymış.
Atatürk’ün Mirası Kime Bırakıldı?
Ünal’ın yazısında Atatürk’ün mal varlığının sayılmayacak kadar büyük olduğu, ancak Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm varlıklarını kimseye bırakmadığı ifade ediliyor.
Cumhuriyet Arşivi’nde yer alan 5 Eylül 1938’de Atatürk tarafından yazılan vasiyetnamenin içeriği ise şöyle:
“Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum: Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır. Her seneki nemadan, bana nisbetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir. Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir. Makbule’nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır. İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır. Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir.”
Atatürk’ün Dolmabahçe’de 5 Eylül 1938’de kendi el yazısıyla hazırladığı bu vasiyetname, özel izinle açılabilen, ısı ve nem koşullarına uygun bir kasada korunmaktadır.