reklam
reklam
DOLAR39,0289% 0.28
EURO44,2740% 0.51
STERLIN52,7107% 0.62
FRANG47,2501% 0.62
ALTIN4.174,47% 1,24
BITCOIN110.937,480.481
reklam

Erdoğan’a Bir Yeni Yetki Daha! Komisyonda Onaylandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Erdoğan’a Bir Yeni Yetki Daha! Komisyonda Onaylandı
reklam

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen hafta AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerini tamamladı.

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’nın bazı hükümlerini iptal etmesinin ardından yapılan yeni düzenlemeleri içeren teklifin, önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.

Komisyonda onaylanan düzenlemeye göre, çeşitli nedenlerden ötürü kuvvet komutanlıklarının rütbe oranlarında meydana gelebilecek eksiklik veya fazlalık durumunda, personel ihtiyacını karşılamak amacıyla rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek.

2 BİNİN ALTINDAN KÜÇÜK BELEDİYELER KÖY OLACAK

Belediye Kanunu’nda öngörülen değişiklikler gereği, bir yerleşim yeri için belediye kurulması amacıyla gerekli dosya, o ilin valisinin görüşü ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak ve bu yönde belediye kurulması mümkün olacak. Yeni yerleşim alanlarında ve nüfusu 5 bini aşan bölgelerde belediye kurulabilecek.

Nüfusu 50 bin ve üzerindeki bir belediyenin sınırına, 5 bin metreden daha yakın konumda bulunan diğer belediye veya köyler, genel imar düzeni veya temel altyapı gereksinimleri varsa tüzel kişilikleri sona erdirilerek mevcut belediyeye katılacak. Ayrıca, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köy statüsüne geçirilecek.

“Birleşme, katılma veya tüzel kişiliğin kaldırılması” neticesinde ilk mahalli idare seçimlerine kadar tüzel kişiliği devam edecek belediye ve köylerde, bu işlemlerin yapıldığı tarihten itibaren yeni nazım veya uygulama imar planı hazırlanmaktan kaçınılacak; gerekli değişiklikler ve imar uygulamaları, katılım sağlanan belediyenin uygun görüşü doğrultusunda gerçekleştirilecek.

ÖĞRENCİLERE BARINMA HİZMETLERİ

Öğrencilere yönelik barınma hizmetleri sunan kurumlarla ilgili düzenlemeler de yenileniyor. Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’ndaki izin ve ruhsat hükümleri, bu tür kurumlara uygulanmayacak.

Bu kurulumlara kuruluş izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı; ortaokul ve lise düzeyindeki kurumlar için Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim düzeyindeki kurumlar için ise Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilecek. Bakanlıklar, bu yetkilerini valiliklere devredebilir. Konuyla ilgili detaylar yönetmelikle belirlenecek.

YÖK ÜYELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile birlikte, Yükseköğretim Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Kurul, rektörlük veya öğretim üyeliği görevlerinde başarılı olan profesörler arasından seçilen 7 kişi, üst düzey kamu görevlileri veya emekliler arasından seçilen 7 kişi ve Üniversitelerarası Kurulca belirlenen 7 profesörden oluşacak. Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen adayların bir ay içerisinde atanmadığı takdirde, yeni adaylar iki hafta içinde belirlenmezse Cumhurbaşkanı doğrudan atanma yapabilecek. Kamu kurumlarından seçilen üyeler, görev yaptıkları kurumlarla ilişkilerini sürdürebilecek.

SENDİKALARA YARDIM YETKİSİ

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilecek düzenleme ile; sendika ve konfederasyonlar, yangın, sel, deprem gibi afetlerde, üyelik şartı aranmadan ve nakit varlıklarının %10’unu aşmamak kaydıyla, kamu yararına çalışan derneklere, vergi muafiyetine sahip vakıflara ve kamu kurumlarına konut, sağlık ve eğitim tesisleri için ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

reklam

YORUM YAP