

Ülkede yaşayan milyonlarca emekli için maaş ve ikramiyelerde yapılacak artış önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Bu teklif, özellikle açlık sınırının altında maaş alan emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor.
En düşük emekli maaşının ve emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine yükseltilmesini içeren yasa teklifi, TBMM’ye sunuldu. “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adını taşıyan bu öneri, Yeni Yol Grubu Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan tarafından hazırlandı. Teklifin amacı, emeklilerin enflasyon karşısında yaşadıkları alım gücü kaybını ortadan kaldırmak olarak belirtildi.
EMEKLİLERE YAPLACAK İKRAMİYE VE MAAŞ ARTIRIMI MECLİS GÜNDEMİNDE
Teklifin gerekçeleri aşağıdaki gibi sıralandı:
- Bu kanun teklifi ile emekli vatandaşlarımızın ekonomik dalgalanmalardan olumsuz etkilenmesini önleyerek, aylıklarının ve bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret seviyesinde kalması amaçlanmaktadır.
- Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine göre, 2002 yılında ortalama işçi emekli aylığı asgari ücretin %50 oranında üzerindeyken, 2024 yılında bu oran %58,8’e düşmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu, yaşlılık aylığının amacını gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimini sağlamak olarak tanımlar. Ancak enflasyonist ortama bağlı olarak, aylıklar ve bayram ikramiyelerinin satın alma gücü her yıl ortalama ücrete göre azalmakta ve bu durum, emeklilerin bir kısımını açlık sınırında bir gelire mahkum etmektedir.
- Anayasanın belirlediği sosyal devlet ilkesi gereği, devlet bireylere asgari gelir güvencesi sağlamalıdır. Kanun teklifi, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması, yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinin asgari ücretten düşük olmaması ve bu miktarın her yıl yürürlüğe girecek asgari ücret miktarına göre güncellenmesini amaçlamaktadır.