

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) ardından bir yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, geçtiğimiz ay Giresun’da yapılan EKK toplantısının devamı niteliğindeki 2025 yılının üçüncü toplantısının, benzer bir gündemle gerçekleştiği belirtildi.
Küresel ticarette artan belirsizlikler ve korumacılık eğilimlerinin dış ticaret stratejilerini yeniden şekillendirme zorunluluğunu doğurduğu vurgulandı. Tedarik zincirlerindeki değişim, üretim merkezlerinin yeni konumlanması, hızlanan teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile birlikte küresel ticaretin yeni bir aşamaya girdiği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu yeni dönemde ülkelerin başarıları, değişen koşullara hızla uyum sağlama, dayanıklı bir ekonomi oluşturma ve rekabet güçlerini artırma yeteneklerine bağlı olacaktır. Ülkelerin gelecekteki yönü, karşılaşılan zorluklara verdikleri tepkilerle birlikte, bu zorlukları fırsata dönüştürmek için atılan adımlar tarafından şekillenecektir. Türkiye, dönüşüm sürecinde oldukça avantajlı bir konumda. Genç ve dinamik nüfusumuz, güçlü sanayi ve üretim altyapımız, stratejik coğrafi konumumuz, Avrupa pazarlarıyla entegrasyonumuz ve Asya ile derinleşen ilişkilerimiz, ülkemize küresel ölçekte önemli fırsatlar sunmaktadır. Ekonomimizin temellerini güçlendirme amacıyla; verimliliği artırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları uygulamaya devam ediyoruz.”
Dış Ticaret Adımları
Sağlam makroekonomik temellerle inşa edilen, esnek ve çeşitlendirilmiş politikalar üzerinden Türkiye’nin bu süreci avantaja çevirme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu belirtilen açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:
“Bu çerçevede bugünkü EKK toplantısında değerlendirilen temel konular arasında; sanayide üretim, rekabet ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmesi hedeflenen tedbirler, Kurul üyeleriyle detaylı bir şekilde ele alındı. Küresel ticaret politikalarındaki belirsizlikler ve korumacılık eğilimlerine karşı, dış ticaret politikamızı stratejik bir çerçeve içine oturtmak amacıyla atılacak adımlar değerlendirildi. İşgücü piyasasındaki gelişmeler ve yeni nesil çalışma modelleri üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuş, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik hayata geçirilmesi planlanan politikalar, Kurul üyeleriyle istişare edilmiştir.”