

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla beraber sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri inceleyerek, 4.095 mükellefin beyan etmediği 37 milyar liralık geliri gün yüzüne çıkardı.
AA muhabirinin Bakanlık’tan elde ettiği bilgilere göre, Gelir İdaresi, sanal POS uygulamalarının e-ticaret sektöründeki öneminin artmasıyla, bu sistemler aracılığıyla elde edilen gelirlerin doğru şekilde vergilendirilmesi için kapsamlı bir çalışma başlattı. 2020-2024 döneminde sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ve beyanname kayıtları, yapılan detaylı analizlerle kontrol edildi.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları aracılığıyla Bakanlık veri tabanına gönderilen bilgiler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek riskli mükellefler tespit edilmiştir.
Detaylı analizler ve banka verileri ile uyumlulaştırılan raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak gelir veya kurumlar vergisi yönünden hiç mükellefiyeti bulunmayan, mükellefiyeti olduğu halde beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4.095 mükellef belirlenmiştir. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık hasılatı gizlediği tespit edilmiştir.
2 BİN 284 KEZ İŞLEM YAPTIĞI VE 67 MİLYON LİRA GELİR ELDE ETTİĞİ GÖRÜLDÜ
Tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten birçok mükellefin de hasılatlarını gizlediği belirlenmiştir.
Analiz çalışmaları sonucu, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2.284 kez işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edilmiştir.
Mükellef olmayan bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı öğrenilmiş olup, hakkında yasal süreçler başlatılmıştır.
“GÖNÜLLÜ UYUM VE İZAHA DAVET”
GİB, bu süreçte vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye almıştır.
Mükellefiyeti olmayan ya da vergi mükellefiyeti olan ancak beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişiler, cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyuma ve izaha davet edilmektedir.
Beyanlarını düzelten mükelleflere, daha hafif cezalar verilmektedir.
Ancak çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine öncelikle e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükelleften başlamıştır.
“UYUM GÖSTERMEYENLER İÇİN CEZA MEKANİZMALARI DEVREYE ALINACAK”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izinin artık çok daha kolay takip edilebildiğini vurgulayarak,
“Sadece sahada değil, teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacaktır.”