Dünyanın En Zor Yapbozu: 1800 Yıllık Fresk Hazinesi Gün Yüzüne Çıktı

Yayınlanma Tarihi :

Museum of London Archaeology (MOLA) uzmanları, Londra’nın Southwark bölgesinde gerçekleştirdikleri kazılarda, lüks bir Roma evinin iç duvarlarına ait binlerce alçı parçası buldu.

Uzmanlar, bu parçaların M.S. 200’den önce yapılan yıkım faaliyetlerinde bir çukura atılmış olabileceğini öne sürüyorlar.

MOLA’da kıdemli yapı malzemesi uzmanı Han Li, bu parçaları üç ay süren yoğun bir çalışma ile birleştirerek yaklaşık 20 iç duvarı kaplayan büyük fresk kompozisyonlarını yeniden ortaya çıkardı.

Fotoğraf: MOLA

Bu işlem, “dünyanın en zor yapbozu” olarak tanımlanıyor çünkü parçalar son derece hassas ve farklı duvarlarda bulunan parçaların karışma ihtimali de bulunuyor.

Birlestirilen Fresklerden Ortaya Ne Çıktı?

Arkeologlar, birleştirilen parçalardan elde edilen fresklerin meyve, çiçek, kuş ve müzik aletlerini içerdiğini belirtiyor. Ayrıca, Flavian dönemine ait ağlayan bir kadın figürü de dikkat çekiyor.

Bazı parçaların, Roma döneminde yüksek statü gösteren Mısır porfir taşı gibi mermer taklitleri olduğu da ifade ediliyor.

Fotoğraf: MOLA

‘Yapı’ Yazıyor Ama Kimin Olduğu Belli Değil

Bir alçı parçasında Latincede “yaptı” anlamına gelen “fecit” ifadesine rastlandığı belirtildi. Kelimenin yazılı olduğu “tabula ansata” adlı dekoratif tablette sanatçının adının bulunduğu kısmın kayıp olduğu ifade ediliyor.

Başka bir parçada, neredeyse tamamı mevcut bir Yunanca alfabe kazınmış durumda. Bu yazının oldukça yetkin bir yazar tarafından yazıldığı düşünülüyor. İngiltere’de bilinen tek örnek olan bu parçanın benzerlerine daha önce İtalya’da rastlanmıştı.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54