

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme çerçevesinde salon işletmecileriyle sözleşmeler imzalamaya başladı.
MESAM Başkanı Recep Ergül ve ekibi, Avcılar’da müzik yayını yapan Grand Life Garden Salonu’nu ziyaret etti.
Ziyaret esnasında düğün sahibi olan gelin ve damadı tebrik eden Ergül, nikah sonrası genç çifte altın hediye etti. Düğün sırasında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında çalınan müziklerin telif hakları için MESAM ile mekan işletmesi arasında lisans sözleşmesi imzalandı.
MESAM Başkanı Recep Ergül ile Grand Life Garden Salonu sahibi sanatçı Halis Aslan’ın imzaladığı bu sözleşme, bu yıl gerçekleştirilen ilk sözleşme oldu.
Yıllık 6 Bin 500 Lira Telif Alınacak
MESAM Başkanı Recep Ergül, düğün salonlarıyla ilgili operasyonları zorluklarla karşılaşılmaması adına kendisinin bizzat yürüttüğünü ifade ederek, “Şu anda Avcılar’dayız. Bu düğün salonunda bir düğün olduğunu öğrenince buraya geldik.” dedi.
Düğün salonunda müzik çaldıklarını gözlemlediklerini belirten Ergül, “Buradan doğmuş olan bir telif hakkı mevcut. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) verdiği yetkiyle buradan telif talep edeceğiz. Bir düğün salonundan yıllık alınacak telif 6 bin 500 liradır. Bir düğün için bu bedel 65 liraya tekabül ediyor. Yani istedikleri müzikleri çalabilecekler, maliyeti 65 lira. Bu ücret kimin parası? Bu parayı söz yazarı, besteci ve aranjörler alacak. Biz de topladığımız telifleri onlara dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Kamuoyunda Yanlış Bir Algı Oluştu”
Düğün salonlarındaki ziyaretlerinde şimdiye kadar nezaket dışı bir tavırla karşılaşmadıklarını vurgulayan Ergül, şunları dile getirdi:
“Düğün salonunun sahibi de bir sanatçıymış. Önceden buraya gelmeden önce bu konuda araştırma yaptık. Gideceğimiz bazı düğün salonlarının sahipleri sanatçılar. ‘Evet haklısınız, bu müzikten dolayı bir bedel ödememiz gerekir.’ diyorlar. Ancak o bedeli nasıl ödeyeceklerini bilmiyorlardı. Bu konuda onları bilgilendireceğiz. Gelin ve damada da hediyemizi takıyoruz. Kamuoyunda şu şekilde yanlış bir algı oluştu, ‘Gelinler, damatlar ek bir yükle karşılaşacaklar.’ Hayır, böyle bir durum yok. Bu konunun muhatabı düğün sahipleri değil, düğün salonu sahipleridir. 65 lirayı herhalde düğüne ek olarak yansıtmazlar diye düşünüyorum.”
Salon Sahibi: MESAM’ı Kutluyorum
Grand Life Garden Salonu sahibi Halis Aslan, “MESAM’ın bu girişimini içtenlikle kutluyorum. Gerçekten biz salonda tüm giderleri ödemişken tek müziğin bedelini ödemiyorduk. Hiçbir salon bunu ödemiyordu. Bu sebeple MESAM’ı takdir ediyorum, sanatçılara büyük bir özveriyle sahip çıkıyorlar.” dedi.
Düğün salonlarında müzik dışında her şeyin ödenmekte olduğunu ifade eden Aslan, “Yeni eserler geldiğinde sahnede icra ediyoruz. Bu sayede insanları eğlendiriyoruz, bazen ağlatıyor, bazen güldürüyoruz. Bu icrayı yapan bir sanatçının da gelir elde etmesi gerekiyor.” diyerek değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda Türk halk müziği yorumcusu ve bestekarı olan Aslan, telif sözleşmelerinin sanatçılara katkı sağlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu, MESAM yetkililerini düğün salonlarını ziyaret ederek sözleşme imzalama çabasından dolayı takdir ettiğini belirtti.
Salonu, eşi Nurcan Aslan ile birlikte oğulları Okan ve Akın Aslan ile işletmekte olduklarının altını çizen Aslan, “Gelişmelerin böyle olmasını beklemiyordum. Gerçekten aniden oldu; çok memnun oldum, çok gurur duydum. Burada olmaları benim için büyük bir değer, önemli bir düşünce.” şeklinde konuştu.
“Müzisyenlere Sahip Çıkmalıyız”
Eşi Nurcan Aslan ise, “Hakkı olanın hakkı teslim edilmeli. Çünkü onlar olmadan bizler burada ayakta duramayız. Müziksiz nasıl eğleniriz? Müzisyenlere sahip çıkmak gerekiyor. Onların haklarını korumalıyız. Üretecekler ki tüketim olsun; üretim olmadan tüketim olmuyor.” dedi.
Oğlu müzisyen Okan Aslan, sanatçıların üretkenliklerini sürdürebilmeleri için telif sözleşmelerinin önemli olduğunu, bu konuda düğün salonu sahipleri olarak MESAM’ı desteklediklerini ifade etti.