

Sıla Kahraman, 4 yaşında başlayan istemsiz dışkı kaçırma sorunuyla uzun yıllar mücadele etti. Sürekli bez kullanmak ve dışarı çıkarken yaşadığı kaygı, yaşamının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Farklı tedavi yöntemlerini denese de bir türlü istediği sonuca ulaşamadı.
Ancak, 1,5 yıl önce annesi Behice Kahraman ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurduğunda, Genel Cerrahi ve Tıbbi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Dandin ve ekibinin geliştirdiği, hastanede ilk kez uygulanan bir yöntemle sağlığına kavuştu.
Yağ Dokusu ile Kök Hücre Tedavisi
Doç. Dr. Özgür Dandin, hastanın kendilerine başvurduğunda 16 yıldır bu problemle savaştığını ifade ederek, “Sıla, çeşitli tedavi yöntemlerini denemiş ancak başarılı olamamış. Elektrofizyolojik incelemelerde anal sfinkter kaslarını çalıştıran sinirlerde hasar tespit ettik. Daha önce denenen geleneksel yöntemlerin yetersiz olduğu görünce, alternatif bir çözüm aradık. Hastanın karnından alınan yağ dokusunu mekanik filtrasyonla kök hücre elde etmek ve yağ dokusunun iyileştirici etkisinden faydalanmayı hedefledik,” dedi.
İlk Uygulama Sıla’ya Yapıldı
Makat fıtığı, fistül ve yara tedavilerinde benzer yöntemlerin daha önce kullanıldığını hatırlatan Doç. Dr. Dandin, “Ancak sfinkter kası ve sinir hasarına yönelik bu teknik literatürde tam olarak yer almıyordu. Yöntemimizi ilk kez Sıla’ya uyguladık. İşlem sonrasında hiçbir komplikasyon yaşanmadı. Hastamız büyük tuvaletini kontrol edebildiğini söyledi ve bu, hem bizim için hem de ailesi için büyük bir mutluluktu,” açıklamasında bulundu.
Yeni Hastalar İçin Ümit Olmaya Devam Ediyor
Yapılan kontrollerde hastada belirgin bir iyileşme gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Dandin, “İlk EMG 2022 yılında yapıldı. Yeni tetkiklerde herhangi bir patolojik bulguya rastlanmadı. Şimdi tedavinin üzerinden 15-16 ay geçti ve Sıla, herhangi bir sorun yaşamıyor. İlk başta ikinci bir seans planlamıştık fakat ihtiyaç kalmadı. İlk başarılı uygulamamızdan sonra benzer sorunları olan birçok hastaya aynı işlemi gerçekleştirdik ve tatmin edici sonuçlar aldık,” dedi.
Sıla’nın Kendine Güveni Yeniden Kazandı
Uzun yıllar bez kullandığı için öz güven sorunları yaşayan Sıla Kahraman, “Tedavi sürecinin ardından kendimi çok iyi hissediyorum. Öz güvenim geri geldi ve mutluyum,” ifadelerini kullandı.
Anne Behice Kahraman ise, “Mücadelemiz tam 16 yıl sürdü. Sıla, 4 yaşında bu hastalıkla karşılaştı. Uzun bir araştırma sürecinin ardından Özgür hocamız ile tanıştık ve birlikte operasyon kararı aldık. İlk denemede başarılı olduk. Kontrole gittiğimizde hocamız, ‘1 seans daha gerekebilir’ diye düşünmüştü ama durumu görünce şaşırdı. Bu rahatsızlık sosyal hayatı oldukça zorlaştırıyordu. Sıla, dışarı çıkmak ya da arkadaşlık kurmak istemiyordu. Ameliyattan bir hafta sonra hayatımız değişti. Önce evdeki sabit koltuğu ve koruyucu örtüleri kaldırdık. Ardından kızımın ağzından, ‘Anne, dışarı çıkalım’ diyerek duydum,” dedi.
Deneyimlerini Yaymak İstiyor
Sıla’nın iyileşmesi ile ilgili olarak Behice Kahraman, “Daha önce pek çok cerraha gittik ama ‘Çocuk sıkamıyor’ demenin ötesine geçemediler. Egzersizler ve önerilen yöntemler sonuç vermedi. Özgür Hocamız sayesinde tamamen farklı bir hayata başladık. Ameliyat günü akşam taburcu olduk. Yalnızca şırınga ucu büyüklüğünde bir kesi yapıldı. Ameliyat öncesi EMG’de sinir uyarısı yokken, birkaç ay sonra kontrollerde sinirlerin çalıştığını gördük. Deneyimimizin herkes tarafından duyulmasını istiyorum. Ben de çevreme anlatıyor ve benzer sorunları olanları yönlendiriyorum,” diyerek sözlerini tamamladı.