

Yozgat Bozok Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, üniversiteye giriş sınavlarının Avrupa'daki başarılı uygulamalardan esinlenerek güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Böyükata, sınavların yılda iki kez yapılabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Böyükata, ortaöğretimdeki eğitim sürecinin büyük ölçüde üniversite sınavına bağımlı hale geldiğini ve lise düzeyindeki öğrencilerin daha dokuzuncu sınıftan itibaren bu baskıyı hissettiğini belirtti. Böyükata, şu ifadeleri kullandı:
– “Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Dünyada başarılı örnekler mevcut ve üniversiteye geçiş ile ilgili Türkiye'de de benzeri çözümler düşünülebilir, ancak Türkiye'nin kendine özgü gerçekleri de var. Mevcut durumu ve olması gerekeni bir araya getirmek önem taşıyor.”
– “Üniversiteye giriş sınavları yılda bir değil, birden fazla kez yapılabilir. Ayrıca, ara dönemlerde de öğrenci kabul edebilecek kapasiteye sahip kurumlarımız mevcut. Yılda sadece iki dönemle yetinmeyip, ‘yaz okulları’ şeklinde yaz aylarında dersler düzenlenebilir.”
– “Üç dönemli eğitim ve öğretim modeli düşünülebilir. Herkes yaz tatilinde haklarını kullanabilirken istekli ve gönüllü olan öğrencilere de bu süreçte ders verme fırsatı sunulabilir. Bu bağlamda, üniversiteye giriş sürecinin kademeli olarak iki dönem şeklinde uygulanabileceğini düşünüyorum.”
– “Ayrıca, yaz aylarında üniversiteye başlayan öğrencilerin verimli vakit geçirmeleri için serin coğrafi bölgelerdeki okullarımız, örneğin Yozgat ve Erzurum gibi, yaz döneminde daha uygun eğitim etkinlikleri ve yaz okulu dersleri ile değerlendirilebilir.”
Öğrencilerin Bir Yılının Yarısını En Azından Kurtarabiliriz
Liseden mezun olan öğrencilerin hazırlık kurslarına katılarak bir yılını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Böyükata, üniversiteye girişin iki aşamalı gerçekleştirilmesinin, yıl içinde çeşitli fırsatlar sunacağını vurguladı.
Böyükata şu noktaları dile getirdi:
– “Birçok öğrencinin, lisenin son yılında mezuna kaldığını görüyoruz. Bu, öğrencilerin üniversiteye hemen gitmek yerine bir yıl boyunca üniversiteye hazırlanmak için zaman ayırdıklarını göstermekte.”
– “Bu ciddi bir kayıp; her gencin hayatından bir yılı böyle geçiriyor olması. Eğer ara dönemde sınavlar olsa, örneğin şubat ayında, öğrencilerin üniversiteye geçişi daha hızlı gerçekleşebilir ve böylece bir yılın en azından yarısını kurtarabiliriz.”