reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN103.856,810.96
reklam

Dicle Nehri’nde Ölü Balık Alarmı: Uzmanlar Uyarıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dicle Nehri’nde Ölü Balık Alarmı: Uzmanlar Uyarıyor
reklam

Diyarbakır üzerinden de akan Dicle Nehri kıyısında ve yüzeyinde çok sayıda ölü balık tespit edildi. Balıklara ait numuneler alınarak detaylı inceleme için laboratuvara gönderildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tarık Çiçek, bu tür toplu balık ölümlerinin genellikle nisan ve mayıs aylarında meydana geldiğini belirterek, su seviyesinin düşmesi ve nehirdeki kirliliğinin bu olaylarda önemli rol oynadığını ifade etti.

“Oksijene İhtiyaç Var”

Çiçek, kış aylarında yeterli yağış olmayışının suyun duraklamasına ve kirliliğin birikmesine yol açtığını dile getirerek, “Hava sıcaklıkları arttıkça, su altındaki canlıların oksijen ihtiyacı da artıyor. Nehirdeki kirliliğin çözümü için de oksijene ihtiyaç var. Bu nedenle nisan ve mayıs dönemlerinde toplu balık ölümlerine sıkça rastlıyoruz. Ayrıca, sulama amaçlı barajların su tutması, Dicle Nehri’ndeki su miktarını da azaltıyor ve bu süreçte etkili oluyor” şeklinde konuştu.

“Belirli Aralıklarla Can Suyu Verilmeli”

Çözüm önerileri arasında nehir yatağına belirli aralıklarla can suyu verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çiçek, “Aynı zamanda, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi önemlidir. Evlerde kullanılan su miktarının azaltılması, nehir kıyısının kirletilmemesi ve gerekli tarımsal önlemlerin alınması gerekiyor. Piknik ve gezintilere çıkarken çöplerini nehir yatağına atmaları da son derece zararlı. Evsel ve tarımsal atıklar, ilaçlı sulardan oluşan kirleticiler, nehrin dibi üzerinde birikiyor. Kış aylarında balık ölümleri olmuyor çünkü bu dönemlerde su altındaki canlıların aktiviteleri azalmış durumda, ancak havaların ısınmasıyla birlikte oksijene ihtiyaçları artıyor” diye belirtti.

“Ciddi Bir Şekilde Balık Ölümleri Görülüyor”

35 yıllık balıkçı olan Veysi Bozyıl, 1990’lı yıllara kadar Dicle Nehri’nin suyunun oldukça temiz ve berrak olduğunu aktardı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yaklaşık 3 ay süren bir avlama yasağımız var ve bu kurallara uyuyoruz. Ancak ciddi şekilde balık ölümleri yaşanıyor. Diyarbakır’dan Cizre’ye kadar olan bölgedeki fabrikaların atık sularının Dicle Nehri’ne döküldüğünü gözlemliyoruz. Bu atıkların denetimi ve arıtılması ne kadar dikkatle yapılıyor?”

reklam

YORUM YAP