

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Adana’nın Çukurova ilçesindeki 14 katlı Hasan Alpargün Apartmanı çöktü. Bu faciada 96 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi yaralanmıştı. Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen 27 Eylül 2024 tarihli karar duruşmasında apartmanın yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusuna, “olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Alpargün Apartmanı’nın yıkımında sorumluluğu olan kamu görevlilerine de dava açtı. Bu kapsamda Seyhan Belediyesi’nde görevli eski İmar Müdürü Alim Erdoğan, eski İmar Müdür Yardımcısı Sitare Koçoğlu, eski Harita Şube Şefi Gökalp Çubukçu, inşaat mühendisi Ferhat Yağ, eski görevli mimar Sevda Canpolat, eski görevli makine mühendisi İmran Arısoy ve dönemin İskan Komisyonu üyesi Can Mustafa Eren hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 ay kadar hapis cezası talep ediliyor.
“Tüm Evrakları İncelemem Mümkün Değildi”
Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya, depremde akrabalarını kaybedenler, sanıklar ve avukatlar katıldı. Alim Erdoğan, savunmasında imar sürecinin tamamen İmar ve İskan Müdürlüğü’ne ait olmadığını iddia etti ve iskan belgelerindeki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürdü.
Müşteki avukatlarından Baran Taygun Metin’in “Evrakları inceliyor muydunuz?” sorusuna Erdoğan, “Tüm evrakları kapsamlı şekilde incelemem mümkün değildi. O yıllarda yılda yaklaşık 900 ruhsat veriliyordu” şeklinde cevap verdi. Müşteki avukatlarından Sergen Nisanoğlu ise, “İmar veya Fen İşleri çalışanları inşaat devam ederken de kontroller yapar mı?” sorusuna da “Evet, ara ara gidilip kontroller yapılır” diye yanıtladı.
Skandal Savunma: Genelde Bir İki Katı Gezeriz
Inşaat mühendisi Ferhat Yağ, sadece iskan vermek amacıyla binaya gittiğini belirterek inşaatın önceki aşamalarından sorumlu olmadığını ifade etti. Savunmasında, “15 katlı bir bina için genellikle 1-2 katı gezeriz, uygun bulursak diğer katlara çıkmayız” şeklinde konuştu. Diğer sanıklar da kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Müşteki avukatları, eski İmar Müdürü Alim Erdoğan ve inşaat mühendisi Ferhat Yağ‘ın tutuklanmasını, diğer sanıklar hakkında ise adli kontrol tedbirleri uygulanmasını talep etti. Savcı, sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirilmesini ve dosyanın, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen sanık müteahhit Hasan Alpargün‘e ilişkin dosya ile birleştirilmesini önerdi.
“Duruşma 31 Ekim’e Ertelendi”
Sanıklar ve avukatları, bilirkişi raporu alınmasını ve tutuklama taleplerinin reddini istedi. Mahkeme, Alim Erdoğan, Sitare Koçoğlu, Ferhat Yağ ve Sevda Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Duruşma 31 Ekim’e ertelendi.
Hatay’da ilk kez bir bürokrat, deprem şüphelisi oldu
Ege’deki 6’lık deprem sonrasında uzmanlardan ilk açıklamalar geldi