reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN109.087,98-0.264
reklam

Denize Girenler Dikkat: Değdiği An Hastanelik Olabilirsiniz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Denize Girenler Dikkat: Değdiği An Hastanelik Olabilirsiniz
reklam

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’in zehirli trakonya balığı hakkında uyarılarda bulundu. Gökoğlu, “Balığın dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Kaçarken ya da üzerine basma durumunda ayağınıza değdiği anda hastanelik olabilirsiniz. Kollarda çürüme ve dokularda ölüm meydana getirebilir.” şeklinde konuştu.

Akdeniz’de balon ve aslan balıklarının popülasyonundaki artışa dikkat çeken Gökoğlu, su sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle trakonya balığının kıyıya yakın yerlerde avlandığını ifade etti.

Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alan trakonya, 4 farklı cinsi ile biliniyor ve avlanmak için kendini kuma gömüyor.

En tehlikeli türü ‘varsam’ olarak adlandırılan trakonya, zehirli dikenlerinin yer aldığı sırt yüzgeçlerini yelpaze gibi açarak avını bekliyor. Yüzmek için denize girenler, farkında olmadan üzerine basarak balığın sırt dikenlerindeki zehre maruz kalabiliyor.

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu

‘Değdiği An Hastanelik Olursunuz’

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Sularımızda 4 tür trakonya bulunuyor. Bizim bölgemizde ‘varsam’ olarak bilinen küçük tür mevcut. Bu balıklar, kendilerini kuma gömerek gizleniyor. Balığın dorsal ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Üzerine basılması durumunda ayağınıza değdiği anda hastanelik olabilirsiniz. Özellikle bu küçük tür, en tehlikeli olanıdır. Balıkçıların ağlarında zaman zaman görülmekte ve ellerine batmaktadır. Kollarda çürüme, dokularda ölüm meydana getirebilir.” ifadelerini kullandı.

Trakonya Balığı

‘Sıcak Su ile Yıkayın’ Uyarısı

Prof. Dr. Gökoğlu, bu türle temas durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, “Böyle bir durumda ilk yapılması gereken, sıcak su uygulamasıdır. Etkilenen bölge, 40-45 dakika boyunca 50 derece kadar sıcaklıktaki suda tutulmalıdır. Uzun süre sıcak suya tutularak, zehir protein olduğu için denatüre edilmesi sağlanmalıdır. Tür çok küçük, bu yüzden gözle görülmesi zor. Balıkçıların son derece dikkatli olması gerekiyor. Bu tür, kıyılara kadar gelebiliyor ve kuma gömülüyor. Plajlarda, özellikle kumluk alanlarda plaj ayakkabıları ile girerek kendinizi kısmen koruyabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP