Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, Avrupa'daki sıcak hava dalgasının yangın ve kuraklık risklerini artırdığını ifade ederek, bu dönemde yangınların kontrol edilmesinin zorlaştığını belirtti.
Burgess, Avrupa'da yaşanan sıcak hava dalgası ve bu durumun yol açabileceği sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Avrupa, son bir haftadır rekor seviyelere ulaşan bir sıcak hava dalgası yaşıyor,” diyen Burgess, bunun üç ana faktörün birleşiminden kaynaklandığını aktardı.
Burgess; atmosferdeki sera gazlarının rekor düzeyde yoğunluğa ulaşması, özellikle Batı Akdeniz gibi birçok okyanus havzasında kaydedilen deniz yüzeyi sıcaklıklarının zirveye ulaşması ve “ısı kubbesi” olarak adlandırılan yüksek basınç sisteminin etkisi gibi unsurların bu durumu etkilediğini dile getirdi.
Bu sıcak hava dalgasının önceki dönemlerden farklı olduğunu vurgulayan Burgess, Avrupa'da yılın bu zamanında beklenenden 5 ila 10 derece daha yüksek sıcaklıkların gözlemlendiğine dikkat çekti.
Samantha Burgess, sıcak hava dalgasının güney İngiltere'den Yunanistan'a kadar geniş bir coğrafyayı kapsadığını ve bunun da sıra dışı bir durum olduğunu kaydetti.
Sıcak hava dalgasının temmuz sonu ile ağustos ortasına kadar sürmesinin beklendiğini belirten Burgess, haziran sonu ve temmuz başında yaşanmasının olağan dışı bir durum olduğunu aktardı.
Burgess, sıcak hava dalgasının doğuya doğru hareket etmeye başladığını ve bu durumun kuraklığı artırdığını ifade etti.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Burgess, “Sıcak hava dalgasının olduğu bölgelerde, güneşten gelen fazla radyasyondan dolayı ek ısı etkileri oluşuyor. Bu, daha fazla kuraklık koşullarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Toprak nemi azalıyor ve bu da bitkilerden buharlaşma olmadığı anlamına geliyor. Ayrıca, yangın riski de önemli ölçüde yükseliyor; bu, sıcak hava dalgalarının zorluğudur. Sıcak hava dalgası sırasında hava ısınması genellikle ilk gözlemlenen durumdur. Ancak, sonrasında kuraklık ve yangın riski yüksek hava koşulları için bir tetikleyici haline gelebilir,” şeklinde konuştu.
“Bu Yaz Ortalama Üstü Sıcak Geçecek”
Bu sezon Avrupa'da yaşanan yangınlara değinen Burgess, “Yangınları önceden tahmin etmek her zaman zordur çünkü sadece yangın riski yüksek hava koşullarına değil, aynı zamanda tutuşmayı tetikleyen bir unsurun da varlığına ihtiyaç vardır. Bir sigara izmariti, cam veya diğer yansıtıcı malzemeler yangın çıkarabilir,” dedi.
Burgess, “Avrupa'daki yaz mevsiminin ortalamadan daha sıcak geçmesi oldukça olası. Bunun da yangın riskinin artacağı anlamına geliyor. Sıcak ve kuru hava koşulları bitki örtüsünü hızlı bir şekilde kurutuyor ve bu da yangınları kontrol altında tutmak için olumsuz bir durum,” değerlendirmesini yaptı.
“Kaybedecek Zamanımız Yok”
Paris İklim Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamayı hedeflediğini belirten Burgess, bu sınırın aşılması durumunda kuraklık, seller ve orman yangınlarının daha sık ve yıkıcı hale geleceğini ifade etti. Burgess, “Küresel ısınma seviyemiz 1,4 derecenin hemen altında, bu yüzden kaybedecek zamanımız yok. En kısa sürede net sıfıra ulaşmak, emisyonları azaltmak ve iklimimizi istikrara kavuşturmak için iddialı iklim eylemlerine ihtiyaç var,” dedi.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54