

Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşayan bir çocuk annesi Elif Kör, 7 yıl önce çocuğuna doğal bal yedirmek amacıyla arıcılığa adım attı.
Arıcılıkla ilgili araştırmalar yaparak bilgi edinen Kör, ilk olarak 2 kova ile işe başladı. Zamanla ürettiği balların kendisi için fazla olduğunu anlayan Kör, bunların bir kısmını satarak aile bütçesine katkıda bulundu.
Kör, ürettiği ballara olan ilginin her yıl artmasıyla birlikte kovan sayısını 70’e çıkardı.
Farklı renklerde boyanmış kovanları ile sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan Elif Kör, bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çekerek arılığını ziyaret etmelerini sağladı.
Kör, Kafkas arısının gen merkezi olan bölgede arılığını geliştirmek amacıyla başvurduğu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) yüzde 70 hibeli olmak üzere 624 bin liralık destek almayı başardı.
“İki Kovandan 70 Kovana Ulaştım”
Elif Kör, arıcılığa başlamasındaki en önemli sebebin, oğlunun bala olan düşkünlüğü olduğunu ifade etti.
Oğlu henüz 3 yaşındayken hobi amaçlı arıcılıkla tanıştığını belirten Kör, şunları ekledi:
“Ürettiğim balı sofraya koymanın verdiği mutluluğun etkisiyle arıcılığımı geliştirdim. Kovan sayımı her yıl artırarak iki kovanla başladığım bu serüveni 70 kovana ulaştırdım. Arıcılık zor ve zahmetli bir iş, beden gücü gerektiriyor. Arılığımda her şeyi tek başıma yapıyorum. Kovan taşıyorum, tamir ediyorum ve bal sağımı yapıyorum. Bu, bir kadın için ekstra yorucu olsa da zevkle yapıyorum. Arıları çok seviyorum ve onlara tutkuyla bağlandığım için zorlukların üstesinden geliyorum.”
Kör, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sayesinde daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, “Sosyal medyadan çok güzel tepkiler aldım. Özellikle kadınlar bana ulaşarak, ‘Elif Hanım arıcılık yapmak istiyoruz, bize yardımcı olur musunuz?’ dediler. Elimden geldiğince destek olmak benim için büyük bir mutluluk. Sosyal medyada dikkat çekmemin bir nedeni de arılığımın çok renkli olması. Renkli kovanlarım, çevre düzenlemem ve maskelerimle arıcılığımı daha cazip hale getirdim.” şeklinde konuştu.
Kadın elinin değdiği her şeyin daha düzenli ve estetik olduğunu vurgulayan Kör, “Arılığımı turizme de açtım. Zaman zaman turistleri ağırlıyorum. Arılığımda birçok insan ve ünlüyü misafir ettim. Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçiler geldi. Haziran ayında da turist kafilelerini ağırlamayı sürdürmeyi planlıyorum. Böylece Artvin’in balını ve kültürünü tanıtmış olacağım” ifadelerini kullandı.
Arıcılığın kendisi için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Kör, bu yıl 70 kovanlı arılığından 1,5 tona yakın bal beklediğini belirtti.