

Çin’de nisan ayı iç ekonomik göstergeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklı tarife artışlarıyla artırdığı ticaret geriliminin oluşturduğu dış şoka rağmen olumlu bir seyir izledi.
Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Ocak-Nisan 2024 dönemi için sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik verilerini paylaştı.
Nisanda perakende satışlar yıllık bazda %6,1, sanayi üretimi ise %5,1 artış göstermişken, sabit sermaye yatırımları ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre %4 yükseldi.
Üretim, tüketim ve yatırımlar önceki aya göre daha düşük bir hızla da olsa artış göstermeye devam ederek, tarife restleşmesinin yarattığı dış şoka karşı bir dayanıklılık sergiledi.
Üretim ve İç Talep Direnç Gösterdi
Yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,77 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin üretim çıktıları, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre %6,1 arttı. Sanayi üretimindeki artış, marttaki %7,7’lik artışın gerisinde kalmasına rağmen, dış talep baskısına karşı dirençli olduğu değerlendirildi.
Sanayi üretimi, ocak ve şubat aylarında %5,9, martta ise %7,7 artış göstermişti.
Tüketim göstergesi olarak kabul edilen perakende satışlar ise marttaki %5,9’luk artışın ardından nisanda %5,1 yükseldi.
Perakende satışlar ocak ve şubat aylarında %4, martta ise %5,9 artış göstermişti.
Hükümet, tarife artışlarının engellediği dış talebi dengelemek amacıyla iç talebi canlı tutmaya yönelik politikalara öncelik vereceğini belirtmişti.
Gayrimenkulde Düşüş Devam Ediyor
Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını kapsayan sabit sermaye yatırımları, ilk dört ayda yıllık %4 artış gösterirken, ilk üç ayda kaydedilen %4,2’lik artışın gerisinde kalmıştır.
Ocak-Nisan döneminde altyapı yatırımları %5,8, imalat yatırımları ise %8,8 artmıştır.
Diğer yandan, gayrimenkul sektöründe son üç yıldır süregelen düşüş, nisanda da devam etmiştir. İlk çeyrekte %9,9 düşüş yaşayan gayrimenkul yatırımları, ilk dört ayda %10,3 azalmıştır.
Gayrimenkul yatırımları hariç tutulduğunda, sabit sermaye yatırımları ilk dört ayda %8 artmıştır.
Ülkede martta %5,2 olan şehirlerdeki genel işsizlik oranı, nisan sonu itibarıyla %5,1’e düşmüştür.
Tarife Restleşmesi
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin’in de aralarında bulunduğu ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştır.
Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında başlayan tarife restleşmesi sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifesini %145’e kadar çıkarmış, Çin de ABD’ye %125 gümrük tarifesi uygulamıştır.
Washington yönetimi, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelemekteyken, Çin’e yönelik tarifeler ise yürürlüğe girmiştir.
Artan ticari gerilim sonrası ABD’li ve Çinli yetkililer, 10-11 Mayıs’ta tarife müzakereleri için İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelmiş ve karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün boyunca azaltma kararı almışlardır.
Görüşmelerin ardından 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergisini 90 gün boyunca %145’ten %30’a, Çin’in de ABD mallarına uyguladığı vergiyi %125’ten %10’a indirmesi kararlaştırılmıştır.