

Sivas’ın Zara ilçesinde Hemgrup Madencilik şirketine ait bir maden ocağında dün yaşanan patlamada bir işçi hayatını kaybederken, iki işçi de yaralandı.
Olayla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Kardere köyü Yanık Mezrası’ndaki maden ocağı, kapasite artırımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile faaliyet göstermeye başladı. Ancak, madene geçen yıl Eylül ayında yeraltında ‘daimi nezaretçi ataması’ yapılmaması ve Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi bulunmaması nedeniyle ‘durdurma kararı’ verilmesine rağmen, ocağın faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.
‘Denetimsizlik ve Kaçak İşçilik Sorunları’
Patlamanın, bölgede madenlerin denetimsizliğini ve kontrolsüzlüğünü, ayrıca kaçak göçmen işçi sorunlarını gözler önüne serdiğini ifade eden Karasu, yaşanan durumu kaza değil, cinayet olarak nitelendirdi.
Karasu, “İlçe Jandarma’ya durumu bildirdiğimizde, Jandarma’nın da firma yetkilisine bildirimde bulunmasına rağmen madenin çalışmalarına devam ettiği tespit edildi. Yani madenin faaliyet göstermemesi gerekirken, kaçak bir şekilde çalıştırıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca, şirket yalnızca 2 işçi çalıştırıyormuş gibi bildirimde bulunmuş ve önemli bir kısmı yabancı olan işçiler, kaçak ve düşük ücretle istihdam edilmiştir. Bu durumla ilgili yapılan şikayetler de yetkililer tarafından göz ardı edilmiştir.” ifadelerini kullandı.
‘Bakanlık ÇED Gerekli Değildir Dedi’
Maden ocağında yıllık 300 bin ton kapasiteli açık ocak ve 300 bin ton kapasiteli yeraltı ocağı ile toplamda 600 bin ton üretim yapılırken, 2024 Haziran ayında bu kapasitenin 2 milyon 240 bin ton artırılması öngörülmüş, yıllık toplam kapasite ise 2 milyon 540 bin tona ulaşacaktır. Karasu, “Kapasite artışı talepleri, hem bölge halkı hem de ilgili STK’lar tarafından defalarca felaket riski taşıdığı konusunda uyarıları yapılmasına rağmen, yetkililer bu uyarıları dikkate almaktan kaçınmıştır. Bunun sonucunda, doğaya vereceği zararlar ve su kaynaklarının korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı bir biçimde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.” dedi.
Karasu, ayrıca ilgili dosyanın kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığını ve bu duruma göz yumulduğunu da vurguladı. “Diğer madenlerde olduğu gibi burada da kaçak göçmen işçi çalıştırılmasına müsaade edilmiş. Açıkça ifade etmek gerekirse, bu durum bir faciaya sebep olmuştur.” şeklinde ekledi.