

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halk TV’de Remziye Demirkol’un sunduğu Manşet 15 programında, terör örgütü PKK’nın silahlı mücadeleyi bırakma ve örgütsel yapısını feshetme açıklamasını yorumladı.
Tanrıkulu, sürece karşı çıkanlara yönelik tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu sürece karşı çıkanlar, hiç acı çekmeyenler.”
Örgütün bu kararı “en üst organı olan kongresi vasıtasıyla” aldığını ifade eden Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti:
- “Ne diyeceğiz biz? ‘Hayır, neden silah bırakıyorsun?’ mu diyeceğiz? ‘Silahlı mücadeleye devam et.’ mi diyeceğiz? Tabii ki sevineceğiz. Tabii ki mutlu olacağız.”
“DİYARBAKIR’DA COŞKU VAR”
CHP’li vekil, kararın sahada olumlu karşılandığını şu sözlerle açıkladı:
- “Diyarbakır sokaklarındaki coşku, bu coşku aynı zamanda. Bir daha silahın, şiddetin olmayacağı, çocukların, gençlerin, askerlerin, polislerin, korucuların şehit olmayacağı bir yeni dönemden bahsediyoruz. Artık o ihtimal bitiyor.”
Silahın meşruiyetinin sona erdiğini belirten Tanrıkulu, bu kararın tarihsel önemine dikkat çekti:
- “Kürtlerin önemli bir kısmı silahı meşru görüyordu. O nedenle örgüt bu kadar çok taban buldu, gelişti, bu kadar uzun süre yaşadı. Ama bu açıklamayla artık silahlı yöntem meşruiyetini kaybetmiştir. Yoktur artık. Bizim hayatımızda, Türkiye’nin gündeminde olmayacak. Bu tek başına bile çok değerlidir.”
2003’TE YASA TASARI HAZIRLIKLARINI AÇIKLADI
Tanrıkulu, 2003’te Diyarbakır Barosu Başkanı iken, örgütün silah bırakma sürecine destek için yasa tasarısı hazırladıklarını duyurdu.
Tanrıkulu, bu sürecin yeniden hukuki zemine oturtulması gerektiğini ifade etti:
- “Şimdi buna benzer bir çalışmanın Meclis’te yapılması lazım. O nedenle CHP ısrarla diyor ki: Parlamento’da bir komisyon kurulsun. Bu işin çözüm yeri Parlamentodur ve süreç açık, şeffaf olsun. Şehitlerin, gazilerin rızası alınsın.”
Tanrıkulu, Demirkol’un CHP’nin sürecin neresinde olduğu sorusuna verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
- “Şu anda hiçbir yerinde değil. Cumhuriyet Halk Partisi’ne verilen bir bilgi de yok. Olsa Genel Başkanımız açıklar zaten. Ama artık yapılacak iş, Meclis’te bir komisyon kurulmasıdır.”
“ANAYASA MASASINA OTURMAYIZ”
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a yeniden adaylık hakkı verilmesi yönündeki anayasa tartışmalarına yanıt veren Tanrıkulu, CHP’nin pozisyonunu şu cümlelerle özetledi:
- “Cumhuriyet Halk Partisi açıkça diyor ki: Bu Parlamento yeni bir anayasa yapmaz. Bu anayasaya uymayan, mevcut hakları tanımayan bir iktidarla biz anayasa masasına oturmayız.”
Demirkol’un “Peki, çözüm bu değil mi?” sorusuna ise Tanrıkulu’nun yanıtı şöyle oldu:
- “Hayır, çözüm bu değil. Çözüm için yasalarla ve uygulamalarla yapılacak çok iş var. Getirsinler af yasasını, hemen destek verelim. Ama mesele onların getirmesi değil, bir komisyonun ortaklaşa, uzlaşarak, açık ve şeffaf biçimde, kamuoyunun rızasıyla, mağdurların da rızasıyla bu süreci yürütmesidir.”
- “CHP’nin evet diyeceği, halkın da destekleyeceği adımları konuşalım. Çünkü yurttaş bize diyor ki: ‘Siz bu işin garantörü olun. CHP’ye güveniyoruz.’ Eğer CHP bu işin içinde olursa, bu mesele siyasallaşır ve demokratikleşme sağlanır.”
Tanrıkulu, Türkiye’nin Kürt meselesinin demokrasi ve adalet sorununun bir parçası olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:
- “Silahlı yöntem yanlıştı bana göre. Şimdi sonuçlanıyor. Bu iyi bir şeydir. Türkiye’de herkes için iyi bir şeydir. O nedenle bunun kalıcı hâle gelmesi için herkesin sorumlu olması gerekir.”