

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle yaptığı açıklamalarda, AKP‘nin iş sağlığı ve güvenliği konusunu yeterince önemsemediğini belirtti. Tanrıkulu, 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana yaklaşık 35 bin işçinin hayatını kaybettiğini vurguladı.
“Meclis Tarafından Kabul Edilmedi”
Tanrıkulu, konuya dair şunları söyledi:
“28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, bir anma günü. 2002’den bu yana Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve takvime alınan bu önemli gün, Türkiye’de henüz Meclis tarafından anma günü olarak kabul edilmemiştir.”
“16 Yaşındaki Halil, 17 Yaşındaki Necip, 14 Yaşındaki Abdurrahman…”
Nisan ayında, genç yaşta hayatlarını kaybeden işçilerden bazıları: 16 yaşındaki Diyar, Kahramanmaraş TOKİ Elbistan inşaatında çalışırken intihar etti. 16 yaşındaki Halil, Gaziantep’teki iş yerinde elini makineye kaptırdı. 17 yaşındaki Necip, çalıştığı firmada seyyar merdivenden düştü ve hayatını kaybetti. 14 yaşındaki Abdurrahman ise Niğde Bor’daki plastik geri dönüşüm tesisinde kolunu makineye kaptırdı ve yaşamını yitirdi. Bu tür trajik olayların sayısı oldukça fazla.
“2025 Yılının İlk 3 Ayında Yaşamını Yitiren İşçi Sayısı 443”
AKP döneminde, yüzlerce çocuk ne yazık ki hayatını kaybetti. 2013-2024 döneminde en az 2 bin 664 işçi yaşamını yitirmiştir. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren toplam 34 bin 908 işçi hayatını kaybetti. 2025 yılının ilk 3 ayında ise 443 işçi yaşamını yitirmiştir. Bu rakamlar arasında kadın, çocuk ve göçmen işçiler de bulunmaktadır. İş cinayetleri, birinin deyişiyle kader veya fıtrat değildir, cinayettir. AKP, iş güvenliği ve işçi sağlığını bir siyasal tercih olarak önceliklendirmemiştir. Bu cinayetler Türkiye’nin her yerinde devam etmektedir ve bu konuda mücadele etmeye devam edeceğiz. Hayatını kaybeden tüm işçi kardeşlerime rahmet diliyorum.”