reklam
reklam
DOLAR38,8068% 0.04
EURO43,5006% 1
STERLIN51,7645% 1.02
FRANG46,2600% 0.81
ALTIN4.056,84% 0,53
BITCOIN104.603,171.841
reklam

CHP’li Akay: Diyanet İşleri Başkanlığı 3 ayda 41 kamu idaresinin 27’sinden daha fazla harcama yapmış

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP’li Akay: Diyanet İşleri Başkanlığı 3 ayda 41 kamu idaresinin 27’sinden daha fazla harcama yapmış
reklam

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 29 maddeden oluşan Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor. Teklif, Diyanet İşleri Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Rekabet Kurumu ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun teşkilat yapısı, görev ve yetkileri, personelinin atama, mali ve sosyal haklarını içeriyor.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NIN GÜNLÜK HARCAMASI 161,5 MİLYON LİRAYA TEKABÜL EDİYOR”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

– “Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili maddelerden başlayalım. 2024 yılı bütçesi 91 milyar 824 milyon liraydı, 2025 yılı bütçesi 130,1 milyar liraya çıkmış. Bu, %41’lik bir artış demektir. Ciddi, muazzam bir bütçeden bahsediyoruz. Diyanet’in bütçesi birçok bakanlıktan daha fazla, bu bağlamda Ticaret Bakanlığı 56 milyar lira, Kültür ve Turizm Bakanlığı 53 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise 124 milyar lira ile bütçelerini oluşturdu. Buradaki rakamlar oldukça dikkat çekici. 2025 yılı için mesleki ve teknik eğitim kalemi 421 milyon lira, bu ödenek 116 üniversitenin ödeneklerini geride bırakan bir miktardır.

– Başkanlığın üç aylık harcaması, 2025 Mart sonu itibarıyla 32 milyar 540 milyon lira olmuştur. Bu süreçte Dışişleri Bakanlığı yaklaşık 7 milyar, Ticaret Bakanlığı 8 milyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 11 milyar lira civarında harcama yapmıştır. Toplamda 41 kamu idaresinin 27’sinden daha fazla harcamadan bahsediyoruz ki, bu da günlük 161,5 milyon liraya tekabül etmektedir.

“DİYANET VAKFI ARAÇ KİRALAYIP DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA VERMİŞ”

– Ultra lüks araçların kiralanmasının devam ettiğini ifade eden Akay, “Bütçe döneminde burada gördük, tüm bakanlar ve üst düzey yöneticiler son derece lüks araçlarla buraya gelerek bu araçları kullanmaya devam ediyorlar. Diyanet Vakfı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen 23 adet araç mevcut. Bunun 9 tanesi kiralanmış, geri kalanı ise Diyanet Vakfı’nın mülkiyetindedir. Kiralanıp Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmiş. Bu konularla ilgili gerekli tedbirlerin mutlaka alınması ve tasarruf önlemlerine uyulması gerekiyor.” dedi.

– Bütçe görüşmelerinde eğitimin finansmanına dair ayrıntılı sorular yönelttiğini belirten Akay, “2023 ve 2024 yıllarında eğitim hizmetleri bütçesinin ödeneksiz olduğu halde, 2025 bütçe kanununda eğitim hizmetleri müdürlüğü kapsamında 4 milyar 991 milyon liralık bir ödenek belirlenmiş. Bu ödeneğin 2025 yılı Mart ayı itibarıyla kullanma durumu, istihdam edilen kişi sayısı ve bu kişilerin nerelerde görev yaptıkları ile ilgili bir açıklama bekliyoruz.” dedi.

“DİYANET İŞLER BAŞKANLIĞI, DEVLET DENETLEME KURULU TARAFINDAN DENETLENMELİ”

– Diyanet İşleri’nin 2023 yılı faaliyet raporunda 3 farklı kampanya ile toplanan paralar bulunmaktadır. Bu faaliyet raporunda 120 milyon lira olarak belirtilen tutar, aynı dönemde Sayıştay raporunda 21 milyon lira olarak yer almakta. Aradaki bu farkın neden kaynaklandığı, muhasebe hatası mı yoksa başka bir durum mu olduğu açıklanmalıdır. Hac ve umre seyahatlerinin yürütülmesi ve yapılan harcamaların denetlenmesi gerektiği durumlarda, Cumhurbaşkanlığına bırakılmamış olması önemli. En azından 2 veya 3 yılda bir Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından, geçmiş yılların da dâhil olduğu şekilde denetim raporu hazırlaması ve meclise sunması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“EŞ, DOST, AKRABA ATAMALARI DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NDA VAR”

– Diyanet İşleri’nin KPSS sınavı haricinde mülakatla yaptığı alımlar konusunda endişelerini paylaşan Akay, “Buradaki kadro pozisyonunun üç katı kadar kişi mülakata çağrılıyor ve mülakat sonucunda istihdam edilecek. Mülakat süreçlerinde tarafsızlığın sağlanamadığı ve eş, dost, akraba atamalarının önüne geçilmesi gerektiği çok açık. Bu durum, tüm kurumlarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da sıkça yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP