

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün Genel Başkan Özgür Özel'in liderliğinde parti genel merkezinde toplandı. Saat 14:00'te başlayan bu toplantı yaklaşık beş saat sürdü. Toplantının gündeminde, CHP’li belediyelere yönelik düzenlenen operasyonlar, Manavgat Belediyesi ile ilgili soruşturmalar, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in “terör örgütüne üye olma” suçundan tahliyesi ve Meclis’te kurulması öngörülen yeni çözüm süreci komisyonu bulunuyordu.
YENİ BİR EYLEM KARARI ALINMADI, DENETİMLER ARTACAK
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlarla ilgili strateji, geçen hafta gerçekleştirilen çeşitli seçilmiş kurul toplantılarının ardından MYK’ya sunuldu. Operasyonlarla mücadelenin devam edeceği konusunda fikir birliğine varan toplantılardan sonra, MYK, her hafta Çarşamba günü İstanbul’un bir ilçesinde, her hafta sonu ise Anadolu’nun bir ilinde mitinglerin süreceğine karar verdi. Buna göre, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun dördüncü ayının tamamlanacağı 19 Temmuz Cumartesi günü saat 18:30’da İmamoğlu’nun memleketi Trabzon’da bir miting düzenlenecek. Operasyonlara karşı herhangi bir yeni eylem kararı almayan MYK toplantısında, sorun yaşanan belediyelerde Genel Merkez’in daha yoğun denetim yapacağı fikri de kabul edildi.
16 MADDELİK ÖNERİ
Edinilen bilgilere göre, MYK'nın ana gündem maddesi olarak tartışılan komisyon, Meclis’te kurulması planlanan yeni çözüm süreci komisyonuydu. Bu komisyonun kurulmasını önemsediklerini vurgulayan kurmaylar, “Şu anda prensip noktasında komisyona üye vermeyi düşünüyoruz. Bu sürecin Meclis çatısı altında yürütülmesi zaten bizim önerimizdi. Komisyonla ilgili olarak, 16 maddelik bir öneri geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Burada net bir şekilde ifade ettik: Biz CHP olarak sürece sadece ‘Terörsüz Türkiye’ ya da barış olarak değil; demokratikleşme, siyasi davaların sona ermesi, tutuksuz yargılamanın esas olması ve çoğulcu-katılımcı bir demokrasinin hayata geçmesi gibi açılardan da bakıyoruz. Dolayısıyla, usul ve şekil dışında bazı önerilerimiz mevcut. Konuya dair bazı kırmızı çizgilerimiz ve çekincelerimiz var. Bunlar da yazılı olarak Meclis Başkanı ile paylaşıldı. Komisyonun ve sürecin başarılı olması için, CHP’nin yapıcı katkı sağlayabilmesi adına bu 16 maddelik önerinin dikkate alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
CHP TAVIR DEĞİŞTİREBİLİR
Kurmaylar, “Komisyona üye vermeme ihtimalimiz de var. Ancak sürecin dışında kalmak istemiyoruz; katkı sağlamak ve yapıcı olmak istiyoruz. Eğer tamamen formaliteden ibaret, şeklen bir komisyon oluşturuluyorsa ve süreç bizim önerdiğimiz gibi şeffaf değil de, kendi ajandalarına ve kişisel siyasi hesaplarına göre yürütülürse, CHP’nin tavrı değişebilir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
GERİ ADIM ATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “AK Parti, MHP ve DEM Parti biz en azından üçlü olarak bu yolu beraber yürümeye kararı verdik” sözlerini de yorumlayan kurmaylar, DEM Parti’nin Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yaptığı açıklamayı hatırlattı. “Orada bir geri adım atıldı, bunun üzerinde fazla durmadık.” ifadeleriyle süreci değerlendirdiler.