

31 Mart 2024 tarihinden bu yana CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil olmak üzere 12 belediye başkanı tutuklandı. Ana muhalefet partisi, Türkiye haritasını kırmızıya boyadığı bu süreçte gözaltında olan isimler arasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de yer alıyor.
Buna ek olarak, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görev süresiyle ilgili yürütülen bir 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında 4 Temmuz’da cezaevine girmişti.
CHP, yaşanan bu gelişmeler üzerine harekete geçtikten sonra, Genel Merkezde il başkanlarıyla kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
CHP Yurt İçi ve Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin'in başkanlık ettiği toplantı yaklaşık dört saat sürdü. Toplantının ikinci kısmını ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel yönetti.
Toplantının sonunda CHP’nin 81 il başkanının imzasıyla bir bildiri yayımlandı.
Yol Haritası Toplantılarla Şekillenecek
Toplantıda, parti yönetiminin süreçle ilgili hangi adımları atacağına dair bağlayıcı bir karar alınmadı; il başkanlarının fikirleri dinlendi. Sonuçların, tüm bu toplantı serisinin ardından yapılacak MYK toplantısında netlik kazanacağı; Parti Meclisi, il başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının ayrı ayrı toplandığı görüşlerin harmanlanarak tartışılacağı belirtildi. CHP Lideri Özel, sonuçları kamuoyuna açıklayacak.
Mitinglere Devam Kararı Alındı
Partinin mevcut çizgisinden ödün vermemek, mitingleri sürdürmek ve hukuksuzluğa karşı eylem yapma konusunda mutabakata varıldı. İl başkanları, yeni eylem önerileri sundu.
Tüm il başkanları, mücadeleye devam etme konusunda hemfikirken, sokaktan çekilmemek ve il mitinglerine devam etmek hususunda ortak bir görüş birliği olduğu öğrenildi.
Özel, Milletvekillerinin Görüşlerini Dinledi
Ayrıca, operasyon süreçlerini değerlendirmek ve yol haritasını belirlemek amacıyla CHP Genel Merkezinde, Özgür Özel başkanlığında bir kapalı grup toplantısı düzenlendi. Yaklaşık üç buçuk saat süren toplantıda, milletvekillerinin görüş ve önerileri masaya yatırıldı.
Toplantının olumlu bir atmosferde geçtiği, eylemlerin sahada karşılık bulduğu düşüncesinin hakim olduğu bildirildi. TBMM Genel Kurulun son iki haftasında yapılacak çalışmalar, yaz boyunca milletvekillerinin aktif olması gereken bölgeler gibi konular da gündeme geldi.
'Ana Stratejimiz 2 Kasım'da Genel Seçim'
Kapalı grup toplantısında ara seçim konusunun da ele alındığı belirtildi. Kaynaklar, “Ara seçim masada. Ana stratejimiz 2 Kasım’da genel seçim. Bu tarih üzerinden talep ve itirazlarımızı, kampanyalarımızı üreteceğiz,” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, “Eğer buna yanaşmazlarsa ara seçim ve diğer her şey mümkün. Buradaki motivasyonumuz: Bu iktidar sona ermiştir. Ülkenin içindeki sorunlar, ekonomik kriz ve hukuksuzluklar açıkça ortada. Yeni bir başlangıca, bunun için de bir seçime ihtiyaç var,” görüşü paylaşıldı.