

OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zeka araçlarının gelecekteki etkilerini değerlendirdiği bir blog yazısında, ChatGPT’nin enerji ve su tüketimi ile ilgili dikkat çekici veriler sundu. Altman, ChatGPT’ye yapılan her ortalama sorgunun 0.34 watt-saat enerji harcadığını belirtti. Bu miktar, bir fırının yaklaşık bir saniyede tükettiği enerjiye ya da yüksek verimli bir ampulün birkaç dakika süreyle kullanımıyla eşdeğer.
SU TÜKETİMİ: BİR ÇAY KAŞIĞININ 15’TE 1’İ
Enerji tüketiminin yanı sıra, ChatGPT sorgularının su tüketimi de oldukça ilgi çekici. Altman, her bir sorgunun ortalama 0.000085 galon, yani tam olarak bir çay kaşığının 15’te 1’i kadar su kullandığını ifade etti.
Altman, gelecekte enerji arzının “olağanüstü bol” olacağını ve enerji ile insan zekâsının sınırlayıcı etkilerinin ortadan kalkacağını öngörüyor. Ayrıca, veri merkezi üretiminin otomatikleşmesi ile yapay zeka tarafından üretilen zekânın maliyetinin, büyük ölçüde enerji tüketimine bağlı olacağını savunuyor.
Buna ek olarak, yapay zeka kullanım maliyetlerinin her yıl 10 kat azalmasını beklediğini de sözlerine ekleyen Altman, GPT-4’ten GPT-4o’ya geçiş sırasında token başına maliyetin yaklaşık 150 kat düştüğünü vurguladı. Bu durumu, “Moore Yasası’nın 18 ayda iki kat artışına kıyasla çok daha etkili” olarak tanımladı.
TEKNOLOJİ DEVLERİ NÜKLEER ENERJİYE YÖNELİYOR
Yapay zeka alanında kendini göstermek isteyen teknoloji devleri, veri merkezlerini desteklemek için alternatif enerji kaynakları araştırıyor. Microsoft, Eylül ayında Three Mile Island’daki kapalı bir nükleer santrali yeniden faaliyete geçirmek üzere Constellation Energy ile 20 yıllık bir anlaşma imzaladı.
Google ise Ekim ayında nükleer enerji şirketi Kairos Power ile birlikte, toplamda 500 megavat enerji sağlayacak üç küçük modüler nükleer reaktör inşası için bir mutabakat sağladı. Bu reaktörlerin 2035 yılına kadar devreye alınması planlanıyor.
Google CEO’su Sundar Pichai, Nikkei Asia’ya verdiği bir röportajda, 2030 yılına kadar operasyonel süreçlerde net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Pichai, bu hedef doğrultusunda nükleer enerji dışında güneş enerjisi gibi diğer sürdürülebilir alternatifleri de araştırdıklarını belirtti.