

Yozgat Belediyesi Büyük Sinema ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Osmanlı’dan Cumhuriyete Yozgatlı Devlet Adamları’ konulu panele büyük bir katılım oldu. Akademisyenler, Yozgatlı devlet adamları olan Yusuf Ziya Yozgatlı, Akif Mehmet Paşa, Çapanoğlu Süleyman Bey ve Süleyman Sırrı İçöz hakkında bilgi vermeden önce açılış konuşmaları gerçekleştirildi.
“Milli Mücadelenin Kıymetini Anlamamız Gerek”
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’ın selamlama konuşmalarının ardından, TBMM eski başkanlarından ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Cemil Çiçek, hatırlatılması gereken üç konuya değinerek şunları ifade etti:
– “Türkiye’nin her tarafında gördüğüm noksanlıkların başında gelen üç şeyi anımsatarak, bu kazanımları bizlere kazandıranları rahmetle ve şükranla anmalıyız. Bu kazanımlardan ilki milli mücadeledir. Eğer milli mücadeleyi bu millet başarıyla kazanmasaydı, biz burada bu toplantıyı yapamazdık. Çevremizde yaşanan devlet yokluğunda, Suriye’de, Irak’ta, başka yerlerdeki perişan halleri görerek milli mücadelenin önemini anlamamız gerekiyor.”
– “Bu nedenle milli mücadele, yalnızca bizim için değil, bugünkü 208 civarındaki pek çok ülkenin bağımsızlık mücadelelerine de örnek teşkil etmiştir. Bunu övünmek için söylemiyorum, yurt dışındaki resmi görevlerimde bu durumu sıkça duyduğumu belirtmek isterim.”
– “Milli Mücadele’nin kahramanlarını, özellikle de aziz Atatürk başta olmak üzere, Yozgatlı hemşehrilerimiz ile birlikte anmalıyız. Ancak bu anmaların sadece bu salondaki birkaç kişiyle sınırlı kalmaması, çocuklarımızın da bu değerleri iyi bir şekilde bilmesi gerekiyor. Ne yazık ki çocuklarımız Michael Jackson’ı tanırken, devlet büyüklerimizi ve ilim insanlarımızı bilmiyor.”
“Sorumluluklarımıza Sahip Çıkmalıyız”
– “Hepimizin çeşitli sorumlulukları var. En başta siyasetçiler olarak bizim sorumluluklarımız var, fakat aileler, öğretmenler ve devletin diğer kurumları da bu sorumlulukları taşımaktadır. Bu sorumluluklar birilerine devredilemez, bunun değerini bilmek önemlidir.”
– “İkincisi cumhuriyetin kendisidir. Cumhuriyet olmasaydı, imparatorluk çağının sonunu getirerek bu devleti var edemezdik. Bu bağlamda cumhuriyeti iyi anlamalı ve güçlendirmeliyiz.”
– “Üçüncüsü ise demokrasi konusudur. Demokrasinin olmadığı yerlerde ne huzur ne de barış vardır. Bu nedenle, siyasi görüşlerimiz ya da dini yorumlarımız ne olursa olsun, bu üç kazanıma sahip çıkmak ve bunları bize kazandıranları anmak gerekmektedir.”
“Üniversitelerde Ciddi Eksiklikler Var”
– “Üniversiteler, bilgi üreten kurumlar olmasına rağmen ciddi eksiklikler içinde. Yozgat’ın atasözünde denildiği gibi, ‘El atına binen ya düğünde iner ya bayramda iner.’ Bu coğrafyada varlığınızı koruyamazsınız. En zor zamanlarda, kıymetini bilmediğiniz bilgi ve yetenekler kaybolduğunda, hiçbir şey yapamaz hale gelirsiniz. Üniversitelerimizin bu yönleriyle eksiklikleri var ve ilk 500’e giren Türk üniversiteleri sayısı oldukça az.”
“Elden Gelen Öğün Olmaz, O da Vaktinde Bulunmaz”
Cemil Çiçek, Türkiye’nin güçlü bir millet olabilmesi için kendi üretimine ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizerken, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
– “Dünya çapında üretim yapan, sıkıntılı dönemlerden çıkmış ülkeler, bugün her evde kullanılan ürünler üretiyor. Türkiye’nin bağımsızlığı ve geleceği için kendi üretimimize yönelmemiz şart. Bunu başaramadığımızda, uluslararası destek alamadığımızda sıkıntılar yaşarız. Dolayısıyla, bizim çocuklarımızı tüketici yerine, bu ülkenin geleceği olarak görmeli ve onlara sahip çıkmalıyız. Unutulmamalıdır ki, elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.”