

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayına ait ödemeler dengesi verilerini yayınladı.
Cari açık, mayıs ayında 684 milyon dolar ile tahminlerin altında gerçekleşti.
Reuters anketine göre cari açığın, aylık bazda azalan ithalat ve artan turizm gelirleri sayesinde 830 milyon dolara inmesi bekleniyordu. Ayrıca, AA Finans anketi ise ekonomistlerin cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 84 milyon dolar açık vereceğini öngördüğünü belirtti.
Önceki ay cari denge 7,86 milyar dolarlık bir açık vermişti.
Cari denge, en son ekim ayında 2,2 milyar dolarlık bir fazla bildirmişti ve ardından arka arkaya 7 ay boyunca açık kaydedildi.
Ödemeler Dengesinin Alt Kalemleri
Mayıs ayındaki ödemeler dengesi, dış ticaret açığının 4,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini gösteriyor.
Yıllıklandırılmış verilere göre, mayısta cari açık yaklaşık 16,0 milyar dolar olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 61 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 62,2 milyar dolar fazla sağlarken, birincil ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 17,2 milyar dolar ve 68 milyon dolar açık verdi.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler mayıs ayında 5,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında, taşımacılık hizmetleri ve seyahat kalemlerinden elde edilen net gelirler sırasıyla 1,8 milyar dolar ve 4,3 milyar dolar olarak belirlendi.
Mayısta yıllıklandırılmış cari açığın finansmanında net doğrudan yatırımlar 4,6 milyar dolar, krediler 25,1 milyar dolar ve ticari krediler 3,4 milyar dolar yardım sağlarken; net portföy yatırımları 3,8 milyar dolar ve efektif ile mevduatlar net bazda 14,5 milyar dolar negatif etki yarattı. Merkez Bankası'nın döviz cinsinden net rezerv azalışı 15 milyar dolar oldu.
Mayıs ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 702 milyon dolar olarak kaydedildi. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımları 1,3 milyar dolar artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptığı doğrudan yatırımlar 675 milyon dolar arttı.
Gayrimenkul Yatırımları Açık Vermeye Devam Ediyor
Gayrimenkul yatırımlarında, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 238 milyon dolar tutarında gayrimenkul alımı yaptığı, yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye’de 171 milyon dolar net gayrimenkul alımı gerçekleştirdiği gözlemlendi.
Portföy Yatırımları
Mayıs ayında portföy yatırımları 2,5 milyar dolar değerinde net giriş kaydetti.
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 396 milyon dolar ve DİBS piyasasında 2,6 milyar dolar net alım yaptığı kaydedildi.
Yurt dışındaki tahvil ihraçlarında, yurt dışı yerleşiklerin genel hükümet ve reel sektör tahvillerinde sırasıyla 916 milyon dolar ve 161 milyon dolar net alım, banka menkul kıymetlerinde ise 238 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.
Yurt dışından kredi kullanımlarında bu ay bankalar, genel hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 815 milyon dolar, 2 milyon dolar ve 1,3 milyar dolar net kullanım gerçekleştirdi.
Mevduatlar
Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 2,3 milyar dolar ve 156 milyon dolar net artış göstererek toplam 2,5 milyar dolar net artış kaydetti. Bu ay resmi rezervlerde 13,5 milyar dolar net artış gerçekleşti.