

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta Genel Kurul ve komisyonların gündemi oldukça hareketli olacak. HSK ve RTÜK üyelikleri için seçimlerin yapılması bekleniyor. RTÜK için AKP, CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından üç üye seçilecek. HSK için ise beş üye belirlenecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Bu teklif, Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi nedeniyle yasal düzenlemeleri kapsıyor.
Bu doğrultuda, Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklik ile, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi yapılan alımlarda 35 yaş sınırı getirilecektir.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’ndaki yeni düzenlemeye göre, TRT Genel Müdürü’ne en yüksek devlet memurunun aldığı aylık ve sözleşme ücreti ikramiye dahil olarak ödenecek. Aylık ödemelerde ek gösterge, kıdem ve taban aylıkları gibi unsurlar dikkate alınacak.
TRT Yönetim Kurulu, kurumun hedeflerine uygun olduğu takdirde özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabilir veya yerli ya da yabancı gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklar oluşturabilir.
Yönetim Kurulu, mevcut ortaklıklara iştirak edebileceği gibi, yurtiçinde veya yurtdışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilir ya da devralabilir.
Kurumun ve payına bakılmaksızın kurulmuş veya satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.
Kurumun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri, yayın faaliyetlerinin gerektirdiği koşullar göz önünde bulundurularak, saydamlık, rekabet, eşit muamele ve gizlilik gibi ilkelerle yönetmeliklerle düzenlenecek. Ayrıca, kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdam edilebilecek.
Bu personele ilişkin sınav, işe alım, atanma ve görevde yükselme gibi konular yönetim kurulu tarafından belirlenecek. Bu personelin unvanları, sayısı, kadro iptal ve ihdasları, ücretler gibi mali ve sosyal haklara ilişkin usul ve esaslar, yönetim kurulu teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca kararlaştırılacak.
375 sayılı KHK kapsamındaki düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatı çerçevesinde uzman ve uzman yardımcısı istihdamına dair usul ve esaslar da belirleniyor.
Buna göre, Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde personel istihdam edilmeyen kamu kurumlarının teşkilatlanmasına yönelik olarak, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle belirlenen konularda çalıştırılmak üzere sözleşmeli personel çalıştırılmasına izin verilecek.
Uzman ve uzman yardımcısı istihdamında Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümler kıyasen uygulanacak. Ancak, uzman yardımcıları verilen ilave süre içerisinde tezlerini sunmaz veya kabul edilmeyen tezlerini tekrar hazırlamazsa, bu kişiler uzman yardımcısı unvanını kaybedip, durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanacaklardır.