

Birleşmiş Milletler (BM) işbirliğiyle hazırlanan yeni bir rapor, son iki yılda tarihin en ciddi kuraklık olaylarından bazılarını gözler önüne serdi.
BBC'nin aktardığına göre, raporda Türkiye'nin 2030 yılında ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşılaşabileceği uyarısı yapıldı.
Rapor, Akdeniz bölgesinin hava sıcaklıklarındaki artış ile yağışlardaki düşüş göz önüne alındığında iklim değişikliğinin önemli merkezlerinden biri olarak değerlendirdiğini ortaya koyuyor. Akdeniz ikliminde kuraklığın yayıgın bir durum olduğu fakat etkilerinin 1950'lerden bu yana hızla arttığı vurgulanıyor.
Rapora göre, bölgedeki ortalama hava sıcaklıklarının 2050 yılında 2-3 derece, 2100 yılında ise 3-5 derece arasında artması bekleniyor.
TÜRKİYE EN RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA
Türkiye'ye özel bir bölüm ayıran rapor, çöl iklimine benzer hava koşullarının ortaya çıkma olasılığının artması nedeniyle bu kuraklıktan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.
Akdeniz havzasında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerini değerlendirmek amacıyla raporda üç ülke inceleniyor: İspanya, Fas ve Türkiye.
Raporun içeriğinde, “Türkiye yarı kurak bir ülke ve toprak parçalanmasına açık durumda. Ülkenin yüzde 88'i çölleşme riskiyle yüzleşiyor.” ifadesine yer veriliyor. 21. yüzyılın sonuna gelindiğinde Türkiye'deki yağış miktarlarının yüzde 30 oranında azalacağı öngörülüyor.
Aynı zamanda sıcaklıkların da artması bekleniyor ve 2100 yılı itibarıyla ülkenin batı ve güneyinde ortalama sıcaklıkların 4-5 derece daha yüksek olacağı öngörülüyor.
2019 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında sınıflandırılan Türkiye, 2030 yılı itibarıyla “su fakiri” statüsüne düşme riskiyle karşı karşıya. Bu durum, nüfusun ve tarım arazilerinin yüzde 80'inin önümüzdeki beş yıl içinde kuraklık tehdidiyle karşılaşacağı anlamına geliyor.
Raporda, 2022 yılında yaşanan şiddetli kuraklık mevsimlerinin ardından 2023 yılında Türkiye'de ciddi bir kuraklık yaşandığı ve bunun tarım alanındaki etkilerinin halen devam ettiği vurgulanıyor.