reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN102.971,37-0.739
reklam

Bitlis’i Görsellerle Anlattı, TÜBİTAK’ta Birinci Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bitlis’i Görsellerle Anlattı, TÜBİTAK’ta Birinci Oldu
reklam

Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ayşe Ebrar Erçetin, kentin tarihi yapılarını resimle anlattığı “Bir Şehrin Sessiz Hikayesi: Bitlis Örneği” isimli projesi ile TÜBİTAK Türkiye finallerinde yarışmaya hazırlanıyor.

9. sınıf öğrencisi olan Erçetin, öğretmeni Nur Özkaya Polat’ın rehberliğinde, Bitlis’in kültürel mirasını tanıtmak ve görsel hafıza oluşturmak amacıyla dijital ortamda bir sessiz kitap hazırladı. Ahlat Müzesi, İhlasiye Medresesi ve Bitlis Kalesi gibi önemli yapıları dijital olarak çizerek toplamda 20 görselden oluşan bir hikâye kitabı ortaya koydu.

Bitlis tarihi yapıları

Okuma yazma bilmeyenler ile okul öncesi ve özel gereksinimli bireylerin de tarihi yapıları görsellerle tanımasına imkân tanıyan proje, Batman’da gerçekleştirilen TÜBİTAK 2204-A Bölge Finali’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanında birincilik elde etti.

TÜBİTAK Bölge Finali

Erçetin, projenin ilham kaynağını şu sözlerle ifade etti:

Proje görseli

“Projede 3 yapı seçerek, 20 görselden oluşan bir hikâye şablonu oluşturduk. Aralara ipuçları ekleyerek okuyucunun kendi hikâyesini yazabileceği bir akış tasarladık. Çizimlerin tamamı bana ait.”

Hikaye şablonu

Yalnızca görsel anlatım sunan bu “sessiz kitap” formatı için bir çizgi romandan ilham aldığını belirten Erçetin, şöyle konuştu:

Erçetin projesi

“Sessiz kitap formatına ilham veren şey, sevdiğim bir sanatçının çizdiği, konuşma balonları olmayan bir çizgi romandır. Hikâyeyi yalnızca görseller üzerinden anlamak bana çok etkileyici gelmişti. Biz de benzer bir deneyim sunmak istedik. Bölge finalinde 9 proje arasından birincilik elde ettik. Türkiye finallerinde de ödül almayı umuyorum.”

Görsel anlatım

Projenin danışmanı Nur Özkaya Polat, 4 aylık yoğun bir çalışma sonucunda ortaya çıkan projenin Bitlis için bir ilk olduğunu vurguladı. Polat, “Bugüne kadar Bitlis’e dair sessiz kitap çalışması yapılmadığını gözlemledik. Hem kültürel mirasımızı tanıtmak hem de öğrencimizin tasarım becerilerini geliştirmek amacıyla bu projeye tasarladık. Kitabın hedef kitlesi yalnızca öğrenciler değil; okuma yazma bilmeyenler de bu kitaptan faydalanabilir,” dedi.

25-28 Mayıs tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek TÜBİTAK Türkiye Finalleri’nde yer alma hakkı kazanan Erçetin, hedefinin ülke genelinde de ödül almak olduğunu belirtti.

reklam

YORUM YAP