

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre, Türkiye genelindeki mevsim sıcaklıklarının artması ve normalin üzerinde seyretmesi, ormanlık alanlar ve etrafında artan insan hareketliliğinin, orman yangını riskini artırabileceği düşünülerek Düzce'de orman yangınlarının önlenmesi amacıyla bir dizi önlem alındı.
Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada, il sınırları dahilindeki tüm ormanlık alanlara, yetkili ya da orman idaresi tarafından zorunlu sebeplerle izin verilecek girişler dışında, 1 Temmuz – 30 Eylül 2025 tarihleri arasında girişlerin yasaklandığı belirtildi.
Açıklanan tedbirler şu şekilde duyuruldu:
– “Yer ateşi yakılmadığı takdirde, ekli listede belirtilen orman parkı alanlarında 10.00-19.00 saatleri arasında ocak, barbekü, mangal, piknik tüpü ve semaver kullanılarak piknik yapılabilecektir.
– Orman Parkları, Milli Parklar ve Tabiat Parklarında ilgili idare tarafından belirlenen kurallara uygun olarak piknik yapılabilecektir.
– Düzce Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ve bağlı birimlerin denetiminde, ekli listedeki yerler dışındaki ormanlık alanlarda piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi gibi ateşlerin yakılması, mangal, semaver, piknik tüpü ve barbekü gibi malzemelerle ateşli piknik yapılması yasaktır.
– Bu alanlarda, ilgili idarenin onay vermesi durumunda ateşsiz piknik etkinlikleri gerçekleştirilebilecektir.
– Ayrıca; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) üzerinden avlanma izin belgesi alan avcılar ile bakanlık gözetiminde yapılan av organizasyonlarına katılanların bu yasaktan muaf tutulacakları ifade edilmektedir.
– 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31 ve 32'inci maddeleri gereğince, başta köylerimiz olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişkisi bulunmayan tüm köy ve mahallelerde, tarla temizliği amaçlı dahi olsa anız, bahçe atığı gibi maddelerin yakılması, çoban ve avcı ateşlerinin yakılması yasaktır.
– Kamp işletmeleri haricinde orman içinde veya bitişiğinde kamp yapma, çadır kurma ve karavanla konaklama yasağı bulunmaktadır.
– Ormanlık alanlar yakınındaki düğün ve benzeri etkinliklerde, orman yangınına sebebiyet verebilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddelerin kullanımı yasaktır.
– Belirlenen ve ilan edilen bu kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereği idari yaptırım uygulanacaktır.”
Düzce’de piknik için girişe izin verilen alanlar ise şu şekilde sıralandı: “Cumayeri Avlayan Köyü, Kaynaşlı Bıçkıyanı Köyü, Çilimli Millet Bahçesi, Kaynaşlı Gırgın Çayırı, Gümüşova, Düzce Merkez Üçköprü, Düzce Merkez Tatlıdere, Gölyaka Kaledibi Çınar, Gölyaka Bakacak, Akçakoca Darıdere 1. Devlet Ormanı, Yığılca Harmantepe, Yığılca Saklıkent Şelalesi. Tabiat Parkı alanları: Gölyaka Aydınpınar Şelalesi, Gölyaka Güzeldere Şelalesi, Düzce Merkez Korugöl, Düzce Merkez Samandere Şelalesi.”