Bilim İnsanları Güneş Fırtınası Simülasyonu Gerçekleştirdi: Hazırlıksızız!

Yayınlanma Tarihi :

Bilim insanları, büyük bir jeomanyetik fırtınanın Dünya üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla “Güneş fırtınası acil durum tatbikatı” düzenledi.

Çıkan sonuçlar pek umut verici olmadı: Enerji şebekeleri fırtına karşısında dayanacak gibi görünmüyor, ABD genelinde elektrik kesintileri yaşandı ve iletişim altyapısı çöktü.

Dört Simülasyondan Olumsuz Sonuçlar

Araştırmacılar, farklı şiddetlerde dört ayrı simülasyon gerçekleştirdi. Senaryolar arasında yer alan “süper Güneş fırtınası”, “internet kıyameti” oluşturarak, ABD genelinde enerji şebekelerinde çeşitli aksaklıklar ve haftalar süren elektrik kesintilerine sebep oldu.

Fırtınadan yalnızca enerji şebekeleri değil, demiryolu ve boru hatları da etkilendi. Bu durum, ulaşımda gecikmelere ve gaz fiyatlarında önemli artışlara yol açtı.

Uzmanlardan Acil Uyarı

Bilim insanları, Amerika’nın potansiyel bir uzay felaketinden korunmasının kritik öneme sahip olduğu konusunda hükümeti etkili önlemler almaya davet ediyor.

Mevcut teknolojiler, koronal kütle atımını ancak Dünya’ya ulaşımından 30 dakika önce tespit etmeye olanak sağlıyor. Bu da önceden detaylı hazırlık yapmayı zorlaştırıyor.

Araştırmacılar, uzay havasını daha iyi tahmin edebilmek için gelişmiş uydu teknolojilerine, Güneş aktivitesini izlemek için daha fazla sensör kurulmasına ve Amerikan kurumları ile uluslararası müttefikler ve özel uzay sektörü arasında işbirliğinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bu Hafta Yeni Bir Fırtına Bekleniyor

Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), bu hafta Dünya’ya yaklaşan büyük bir Güneş fırtınası hakkında uyarıda bulundu. Beklenen Güneş fırtınasının X sınıfı olması durumunda simülasyonların gerçeğe dönüşmesi olası.

Bu fırtınalara neden olan etkenler, Güneş’teki lekelerde meydana gelen kütle atımlarıdır. Güneş’ten kopan parçalar uzaya doğru yayılırken, bazıları Dünya’yı hedef alabiliyor.

Son günlerde Güneş fırtınaları daha sık görülmeye başlandı. En sonuncusu 19 Mayıs’ta gerçekleşti. 15 Mayıs’ta ise X2.7 sınıfında bir patlama meydana geldi ve bu durum Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da kısa süreli radyo kesintilerine yol açtı.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54