

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da “Birlikte Yol Haritaları Çizmek: Küresel Enerjinin Geleceği” temasıyla gerçekleşen 9. OPEC Uluslararası Semineri'ne katıldı.
Seminer çerçevesinde düzenlenen “Petrol Piyasaları: Enerji Güvenliği, Büyüme ve Refah” panelinde Bakan Bayraktar, Türkiye'nin kapsamlı ve uzun vadeli bir petrol ve gaz programına sahip olduğunu belirtti. 2020 yılında Karadeniz'de tarihi büyüklükte bir doğal gaz rezervi keşfedildiğini ve gaz üretimine hızlıca geçildiğini ifade etti.
Türkiye'de şu anda 4 milyon haneye bu sahadan doğal gaz sağlandığını vurgulayan Bayraktar, gelecek yıl bu rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. “2028'de Karadeniz'deki üretimimizi 4 katına çıkararak 16 milyon haneye gaz tedarik edeceğiz” dedi.
Ayrıca, geleneksel olmayan yöntemlerle yer altındaki petrol ve gaz kaynaklarının üretimine de başlanacağını ifade eden Bayraktar, bazı Amerikalı şirketlerle Türkiye'nin güneydoğusu için anlaşmalar imzalandığını hatırlattı.
Suriye'ye Yakında Gaz Tedarik Edeceğiz
Bayraktar, Türkiye'nin enerji güvenliği ve bölgenin enerji güvenliğine yatırım yaptıklarının altını çizerek, petrol ve gaz boru hatları ile komşu pazarlarla ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Altyapıyı geliştirerek Türkiye'ye daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) girişi sağlamayı istediklerini ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin bunu Avrupa pazarına da taşıdığını kaydetti.
Bayraktar, Suriye'ye enerji iletilmesi konusunda yaşanan yeni gelişmelere değinerek, “Şu anda gaz şebekemizi Suriye şebekesine bağladık. Yakında Suriye'ye gaz tedarik edeceğiz, belki de bu proje için ortaklık kuracaklar ve bu sayede Suriye'de elektrik üretimi için gaz sağlayabileceğiz. Umarım Suriye'deki yaşam normalleşir. Bağlantı ve altyapı yatırımı oldukça önemli” değerlendirmesinde bulundu.