

İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleştirilecek barış müzakerelerinin duyurulmasının ardından, Avrupa’nın savunma alanındaki şirketlerin hisseleri geriledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta, yaklaşık üç yıl aradan sonra doğrudan müzakerelerin 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz olarak yeniden başlaması çağrısında bulunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin savaşın adil ve kalıcı bir barışla sonuçlanması adına müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin de olumlu tepki vermesi sonucunda, uluslararası camianın gözleri bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek barış görüşmelerine çevrildi.
Bu gelişmeler, Avrupa’da savunma hisselerinin değer kaybetmesine yol açtı. Avrupa STOXX havacılık ve savunma endeksi son 5 günde yaklaşık %2 oranında geriledi.
Yatırımcılar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 4. yılına girmesiyle birlikte sürdürülebilir bir barış sağlanırsa, bölge hükümetlerinin silah ve askeri ekipman harcamalarının azalacağı öngörüsünde bulunuyor.
Bu beklentiler doğrultusunda Alman silah üreticisi Rheinmetall’in hisseleri 9 Mayıs’taki 1744 avro zirvesinden yaklaşık %9 düşüşle 1592 avroya geriledi. Son 5 gündeki toplam düşüş ise %3,25’e ulaştı.
Ukrayna-Rusya savaşının devamı ve ABD’deki siyasi gelişmeler, Avrupa’daki hükümetleri savunma harcamalarını artırmaya teşvik ediyor. Leopard 2 tanklarının üreticisi Rheinmetall, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlangıcından bu yana hisse değerinin %1400’den fazla arttığı gözlemlendi. Rheinmetall’ın piyasa değeri, bu artışla 70 milyar avronun üzerine çıkarak, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’i geride bıraktı.
İsveçli savunma şirketi Saab’ın hisseleri son 5 günde %6,15, Fransız silah üreticisi Thales’in hisseleri yaklaşık %5, İngiliz BAE Systems hisseleri %2 ve İtalyan Leonardo hisseleri %5 oranında değer kaybetti.
Eurofighter’a sensör sistemleri tedarik eden Alman Hensoldt’un hisseleri ise yaklaşık %4 düştü.
Fransız Safran ve İngiliz Rolls-Royce hisseleri %1 artarken, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus’ın hisse değeri nerdeyse sabit kaldı.
Avrupa’daki savunma sektöründe yaşanan düşüş, Asya ve ABD’deki savunma şirketlerinin hisse performansını da olumsuz etkiledi.
F-35 üreticisi Lockheed Martin Corporation (LMC), yatırımcılarına %2,51 kaybettirdi.
Savaş, Hisse Değerlerini Yükseltmişti
Rusya-Ukrayna Savaşı ile artan güvenlik tehditleri, özellikle Avrupa’daki liderlerin savunma yatırımlarını artırma kararı almalarına yol açmıştı.
Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerini artırması, savunma sanayi ve havacılık firmalarının hisselerinde hızlı değer artışlarına neden oldu.
Donald Trump’ın ABD başkanı olarak seçilmesinin ardından, Avrupa savunma ve güvenlik politikalarını gözden geçirmeye başladı.
Trump’ın görev süresinin başlangıcında ABD ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlikler, Avrupa ile ABD arasında ekonomik ve savunma politikaları bakımından bir ayrışma yarattı.
ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinde dışarıda kalan Avrupa siyasi liderleri, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir bir savunma stratejisi geliştirmesi için çalışmalara başladı.
Başkan Trump’ın Avrupa’nın askeri yatırımlarını artırması gerektiği yönündeki söylemleri, Avrupa’daki silah üreticilerinin hisselerinin yükselmesine yol açmıştı.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından ortaya çıkan envanter açıkları ve ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa ülkelerini savunma sanayi alanında daha fazla harcama yapmaya yönlendiriyor.