

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İletişim Başkanlığı’nda gerçekleşen Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenlik Çalıştayı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Programa; milletvekilleri, bilim insanları ve medya temsilcileri katıldı. Bakan Yerlikaya, ‘sentetik medya’ kavramının sadece bir teknoloji başlığı değil, aynı zamanda gerçeğin, güvenliğin ve toplumsal huzurun sınandığı, provokasyona açık bir alan olduğunu belirtti.
“Yasal düzenlemeleri güçlendirmeye kararlıyız”
Yerlikaya, siber suçlarla mücadele birimlerinin 7/24 faaliyet gösterdiğini ifade ederek, “2023 yılında Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, sahte haberlerin sosyal medyada gerçek haberlerden 6 kat daha hızlı yayıldığını göstermiştir. Aynı yıl, Stanford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen başka bir çalışma da katılımcıların yüzde 68’inin deepfake videolarını ayırt etmede zorluk çektiğini ortaya koyuyor. Bu veriler, karşı karşıya olduğumuz problemin yalnızca teknik bir mesele değil, aynı zamanda bir algı ve güvenlik krizi olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. İçişleri Bakanlığı olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki siber suçlarla mücadele birimlerimizle, sentetik içerikleri tespit etmek ve yayılımını önlemek için sürekli bir yapı kurmuş durumdayız. Dijital platformlarda yapılan ihbarlara dikkatle yanaşıyor, özellikle kamu düzenini tehdit eden veya halkımızda panik oluşturan içeriklere hızlıca müdahale ediyoruz. Avrupa Komisyonu’nun 2024’te yayımlayacağı ‘Yapay Zeka ve Dezenformasyon’ başlıklı rapor ise devletlerin sentetik medya konusunda ortak etik ilkeler, denetim mekanizmaları ve teknolojik dengeleyiciler geliştirmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Türkiye olarak, bu yönde yasal düzenlemeleri ve kurumsal kapasitemizi güçlendirme konusunda kararlıyız” şeklinde konuştu.
“Yılın ilk 4 ayında ise 6 bin 765 URL hesabı ile 27 bin 304 sosyal medya hesabının erişimi engellendi”
Siber alanın modern dünyanın en önemli güvenlik unsurlarından biri haline geldiğini dile getiren Yerlikaya, bu alanda da asayişte olduğu gibi proaktif bir yaklaşım benimsediklerini kaydetti. Bakan Yerlikaya, “Örnekler açıkça ortaya koyuyor ki sentetik medya, uluslararası ölçekte hakimiyet kurma hedefindeki sosyal medya platformlarının, bilgi üzerindeki kontrolünü artıran yeni bir araç haline gelmiştir. Teknolojik ilerlemeler ve dijitalleşme, bizleri ekranların arkasına hapsetmiş ve yalnızlaştırırken; sanal dolandırıcılık, yasadışı bahis, çevrimiçi çocuk istismarı, siber zorbalık gibi yeni suç türlerine zemin hazırlamıştır. Organize suçların dijital versiyonlarını üreterek, güvenlik tehditlerini küresel ölçekte artırmıştır. İçişleri Bakanlığı olarak, terörle ve uyuşturucu ile mücadelede gösterdiğimiz kararlılığı siber suçlarla mücadelede de sürdürüyoruz. Siber alan, modern dünyanın en kritik güvenlik unsurlarından biri haline gelmiştir ve biz ülkemizin yüksek menfaatlerini korumaktayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘Ülkemizi siber güvenlikte bir marka haline getireceğiz’ ifadesi, hedeflerimizi belirlemektedir. Bu hedef doğrultusunda siber suçlarla etkin bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Asayiş suçlarında olduğu gibi siber suçlarla da önleyici çalışmaları artırmaktayız. Siber alandaki mücadelemizin bir örneği olarak, kabine dönemimizde 237 bin 753 suç unsuru oluşturan hesap tespit ettik. 21 bin 214 URL hesabı engellendi, 112 bin 854 sosyal medya hesabı erişime kapatıldı. Bu yılın ilk 4 ayında ise 6 bin 765 URL hesabı ile 27 bin 304 sosyal medya hesabının erişimi engellendi. İçişleri Bakanlığı olarak dezenformasyonla mücadeleyi; asayişin, terörle mücadelenin ve siber güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak görmekteyiz.”