

İLKAY AKKAYA / NEFES
Çalışma saatlerinin yaşam kalitesi ve iş verimliliği üzerindeki etkileri dünya genelinde tartışılmaya devam ederken, Türkiye bir kez daha Avrupa’nın zirvesine yerleşti. Ancak bu sefer fazla mesai ile. Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2024 verilerine göre, Türkiye haftalık ortalama 43.1 saatlik mesai süresiyle Avrupa’nın en uzun süre çalışan ülkesi konumuna geldi.
Bu rakam, Avrupa Birliği ortalamasının tam 7 saat üzerinde bulunuyor. Avrupa genelinde insanlar ortalama haftada 36 saat çalışırken, Türkiye’deki çalışanlar haftada neredeyse bir tam gün daha fazla mesai yapıyor. Türkiye’nin hemen arkasında 41.3 saat ile Sırbistan, 41.2 saat ile Bosna-Hersek, 39.8 saat ile Yunanistan, 39 saat ile Bulgaristan ve 38.9 saat ile Polonya yer alıyor. En kısa çalışma haftasına sahip ülke ise 32.1 saat ile Hollanda olarak dikkat çekiyor. Hollanda’yı sırasıyla Danimarka, Almanya ve Avusturya takip ediyor.
En uzun çalışma süreleri, haftalık 41.2 saat ile ormancılık ve balıkçılık, 38.8 saat ile madencilik ve taş ocakçılığı ve 38.7 saat ile inşaat sektörlerinde ölçüldü. En kısa çalışma süreleri ise haftalık 26.7 saat ile ev hizmetlerinde, 31.9 saat ile eğitimde ve 32.9 saat ile sanat, eğlence ve dinlence sektörlerinde görüldü.
GEÇİNEMİYORUZ
Türkiye’de haftalık 43 saati aşan çalışma temposu, “Bu kadar çalışıyoruz ama karşılığını alabiliyor muyuz?” sorusunu gündeme getiriyor. Avrupa’da daha az çalışarak refah seviyesine ulaşılırken, Türkiye, 597 euroluk brüt asgari ücreti ile en düşükler arasında, sondan üçüncü sırada yer alıyor.