Avrupa’da Macaristan Gerginliği

Yayınlanma Tarihi :

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji konusundaki anlaşmazlıkların çözümünde Birliğin politikalarına aykırı davrandığı iddiasıyla Macaristan'ı Avrupa Adalet Divanı'na sevk etme kararı aldı.

AB Komisyonu'ndan gelen açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın 2 Eylül 2021 tarihinde verdiği kararda, bir AB üyesi ülke ile diğer bir üye ülkenin yatırımcıları arasındaki uyuşmazlıkların çözümünün Enerji Şartı Antlaşması çerçevesinde yapılamayacağını belirttiği ifade edildi.

Açıklamada, Macaristan’ın bu kararı ihlal ettiği ve bu nedenle Komisyonun ülkeyi Avrupa Adalet Divanı’na sevk ettiği belirtildi.

AB Komisyonu ve 26 üye ülke, Haziran 2024 tarihlerinde kabul ettikleri ortak beyanname ile, yine bu tür anlaşmazlıkların Enerji Şartı Antlaşması kapsamında çözülemeyeceğini vurguladıkları Avrupa Adalet Divanı kararına destek verdiklerini duyurdular.

Macaristan, Divan'ın kararının yalnızca gelecekteki uyuşmazlıkların çözümünde geçerli olacağını ve Enerji Şartı Antlaşması’nda değişiklik yapılması durumunda etkili olacağını iddia etti.

1994 yılının 17 Aralık tarihinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da Rusya da dahil olmak üzere yaklaşık 50 ülke ve AB tarafından imzalanan Enerji Şartı Antlaşması, enerji sektöründe uluslararası işbirliği için bir çerçeve sunuyor.

AB, uluslararası iklim hedefleriyle uyumsuz olduğu gerekçesiyle Enerji Şartı Antlaşması'ndan çekildiğini açıklamıştı.

Polonya İlişkilerin Seviyesini Düşürdü

Polonya, Budapeşte'deki Büyükelçisini geri çağırarak Macaristan ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini maslahatgüzar düzeyine indirdiğini bildirdi.

Polonya basınında çıkan haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı, Budapeşte Büyükelçisi Sebastian Keciek’i geri çağırarak 15 Temmuz tarihinden itibaren görevi sona erdirdi.

Bu gelişmeyi açıklayan Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pawel Wronski, ülkesinin Macaristan’daki temsilinin şu anda maslahatgüzar düzeyinde olduğunu ve gelecekteki ilişkiler hakkında yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

Keciek’in geri çağrılmasının sebebine dair Wronski, “Macaristan, AB'nin karşılıklı sadakat ilkesine uygun şekilde hareket etmeden, hakkında mali ve adli suçlamalar bulunan eski Adalet Bakan Yardımcısı Marcin Romanowski'ye siyasi sığınma verdi. Üstelik Romanowski, daha önce savcılığın taleplerine uyacağını taahhüt etmişti.” şeklinde konuştu.

Macaristan'dan Yanıt

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, yaptığı açıklamada, ülkesinin Polonya ile sağlam ilişkiler geliştirmek istediğini ancak Varşova yönetiminin bununla ilgilenmediğini ifade etti.

Szijjarto, Polonya'nın Budapeşte'deki büyükelçilerine her zaman saygı gösterdiklerini belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin yalnızca Rusya-Ukrayna Savaşı ile sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Szijjarto, “Onlar savaşın destekçisiyken, biz barışı savunan bir hükümetiz. Yine de işbirliğini sürdürmek mümkün.” dedi.

Ne Olmuştu?

Polonya'da savcılık, 2019-2023 yılları arasında Adalet Bakan Yardımcılığı yapan Marcin Romanowski hakkında “organize suç örgütüne katılma” ve “zimmetine para geçirme girişiminde bulunma” gibi çeşitli suçlamalarda bulunmuştu.

Romanowski, suçlamaları reddetmiş ve Aralık 2024'te Macaristan'a gelerek siyasi sığınma talep etmişti. Macaristan da Romanowski'ye bu talebi kabul etmişti.

Macaristan hükümetinin bu kararı, her iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime yol açmıştı.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54