Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan yıllık ülke raporunu temel alarak Türkiye ile ilgili bir rapor oluşturdu. Bu raporda vize sorununa da yer verildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, AP raporunda Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında “başvurulardaki belirgin artış ve sistemin kötüye kullanılması korkusu” nedeniyle sorunlarla karşılaştığı ifade edilmekte ve bu durumdan “üzüntü duyulduğu” vurgulanmaktadır.
Yirmi yedi sayfalık bu belge, AP’nin Strasbourg merkezinde bugün tartışılacak ve 7 Mayıs’ta oylanarak nihai şekline kavuşacak.
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan belgede, vizelere erişimin iyileştirilmesi konusunda siyasi bir kararlılığın önemi belirtiliyor. Belgede “kalan teknik ve idari engellerin ortadan kaldırılması için her iki tarafın da yoğun çaba göstermesi” gerektiği çağrısı yapılıyor.
Raporun, AB ülkelerine yönelik çağrısında ise “AP, üye devletleri bu konuya ayrılan kaynakları artırmaya teşvik eder” deniliyor.
Ret Oranları
AB’nin verilerine göre, 2022 yılında Türkiye’den 778 bin 409 kişi Schengen vizesi için başvuruda bulundu.
Bu başvurulardan 504 bin 220’si çok girişli olmak üzere 645 bin 842’sine olumlu yanıt verildi. Bu durumda ret oranı %15.7 olarak kaydedildi.
AB’nin geçen yıl yayımlanan son istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’den Schengen vizesi için 1 milyon 55 bin 885 başvuru yapıldı. Başvuruların 612 bin 841’i çok girişli olmak üzere, 867 bin 646’sına olumlu yanıt verildi. Yani ret oranı %16.1 olarak hesaplandı.
BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, 2023 yılında Schengen vizesi alarak yasal yollarla giriş yaptıktan sonra iltica başvurusunda bulunan 103 bin Türkiye vatandaşı tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, bu verilere ek olarak Schengen Bölgesi’ne girip çıkış yapmayan Türklerin sayısının “azımsanmayacak düzeyde” olduğu ifade edildi.
‘Türkiye Hiçbir İlerleme Kaydetmedi’
Son zamanlarda “bazı ülkelerin Türk vatandaşlarına vize kapılarını kapattığı” yolundaki iddialar da basında yer buldu. AB’nin Türkiye Delegasyonu, 2 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada bu iddiaları yalanlayarak “Aslında Schengen konsoloslukları, salgın öncesi verileri önemli ölçüde aşarak rekor sayıda vize başvurusunu işleme almaktadır” ifadesini öne sürdü.
Ayrıca, diğer Avrupa Birliği kurumları gibi AP de olası bir vize muafiyeti için Türkiye’nin adım atması gerektiği görüşünde. AP’nin bu konudaki durumu, metinde şu şekilde belirtiliyor:
“AP, Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli kriterleri karşılama yönünde hiçbir ilerleme kaydetmemiş olmasından derin bir üzüntü duyduğunu belirtir; Türk makamları, Avrupa Birliği vize politikasına uyum sağlarken, açıkça bekleyen altı kriteri tüm AB üyelerine karşı ayrımcılık yapmaksızın yerine getirdiği takdirde vize serbestisi sürecini en kısa sürede başlatmaya hazır olduğunu belirtmektedir.”
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54