

Avrupa Komisyonu, “2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini: Küresel Ekonomik Belirsizlik Ortamında Ilımlı Büyüme” raporunda Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair değerlendirmelerde bulundu. Raporda, Türkiye’de ekonomi yönetiminin finansal istikrarı sürdürme çabalarının iç siyasi çalkantılarla zorlandığına dikkat çekildi. Ayrıca, finansal piyasa dalgalanmalarının ekonomiye olumsuz etkilerinin olacağı vurgulandı. Bu bağlamda, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini de değiştirildi. Komisyon, 2025’te büyümede yavaşlama olacağını belirtti.
Avrupa Komisyonu, 2024 yılında yüzde 3,2 olarak öngörülen büyümenin, 2025 yılında yüzde 2,8’e düşeceğini öngördü. Ekonomik toparlanmanın ise 2026’da gerçekleşmesi bekleniyor; 2026’da yüzde 3,5 büyüme tahmin ediliyor.
Yüksek faizler yatırımları kısıtlıyor
Raporda, yüksek faiz ortamının özel yatırımlar üzerindeki olumsuz etkisine değinildi:
“Brüt sabit sermaye oluşumu, 2024’ün sonunda arttı; ancak deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının sona ermesiyle yakın vadede daha düşük seviyelerde seyretmesi muhtemel. Nisbette yüksek reel faiz oranları özel yatırımları kısıtlıyor. Yetkililer, kamu tüketim büyümesini sınırlayan bir unsur olan enflasyonla mücadele programları doğrultusunda daha sıkı bir maliye politikası uygulamaya koydu.”
Raporda ayrıca, ihracat büyümesinin düşük kalacağı tahmininde bulunuldu:
“Liranın reel değer kazanması ve düşük dış talep nedeniyle ihracat büyümesinin zayıf kalması öngörülüyor. Artan ABD tarifeleri nedeniyle ticaretteki sapmalara bağlı kazanımların sınırlı olması bekleniyor. İthalat büyümesinin ihracatla açığı yavaşça kapatması ve net ihracatın 2025-2026 döneminde büyümeye katkısının sıfıra yakın olması öngörülüyor. Ticaret dinamiklerinin, daha düşük uluslararası enerji fiyatlarıyla birleşerek cari açığı kontrol altında tutması bekleniyor.”
İşsizlikte artış bekleniyor
Türkiye’nin işgücü piyasasının geçen yıl şaşırtıcı derecede güçlü kaldığına vurgu yapılan açıklamada, 2025’te işsizliğin artacağı belirtildi:
“2024’te ekonomik aktivitedeki ılımlılaşmaya rağmen işgücü piyasası güçlü kalmaya devam etti. Ancak, 2025’te iş büyümesinin zayıflaması ve işsizlik oranının yükselmesi bekleniyor. Bu durum, işgücü yetersizliğinin yüksek seviyelerde devam etmesine neden olacak ve maliyet baskılarını sınırlayacaktır.”
Komisyonun raporunda, Türkiye ekonomisinin son birkaç yılda yüksek jeopolitik ve iç risklerle mücadele ettiği ifade edildi.
Risklerin 2025’in başlarında kötüleştiği belirtilerek, “Türkiye, sağlam bir politika karışımı ve daha düşük dengesizlikler ile tamponların oluşumundan dolayı, önceki dönemlere göre bu durumla başa çıkmak için daha iyi bir konumda. Ancak devam eden ekonomik yeniden dengelemenin yönetimi zorlu olmayı sürdürecek.” ifadesine yer verildi.