

1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve Türkiye’nin önemli tarım miraslarından biri olarak bilinen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), hem arazilerinin hem de markasının kiraya verilmesiyle gündeme geldi. CHP Çorum Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Mehmet Tahtasız’ın KİT Komisyonu toplantısında düzenlediği sunum, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
AOÇ Genel Müdürü Yener Yıldırım, KİT Komisyonu’ndaki açıklamalarında, markanın çeşitli firmalara kiralanmasının sebebini “Atatürk Orman Çiftliği markasının Türkiye genelinde bilinirliğinin artırılması” olarak ifade etti. Yıldırım, 9 firma ile yapılan kiralama sözleşmeleri sonucunda 2024 ve 2025 yılları için toplam 27 yıl boyunca 185.944 TL + KDV gelir elde ettiklerini belirtti.
Marka Güvenliği Tartışmalı
Ancak CHP’li Tahtasız, AOÇ markasıyla başka firmalar tarafından üretilen ve satılan ürünlerin markanın itibarını sarstığını dile getirdi. Tahtasız, “Atatürk Orman Çiftliği markalı keçi sütlü dondurmanın başka bir firma tarafından üretildiği videoyla ortaya çıktı. Vatandaş, ‘Biz AOÇ’nin kendi üretimi sanıyorduk, ama başka firmaların ürünüymüş’ diyerek haklı bir şekilde tepki gösteriyor” şeklinde konuştu.
Üretim Kimin?
Yıldırım, AOÇ’nin süt fabrikası ve meyve suyu ile bal fabrikalarının hâlâ aktif olduğunu, ancak çiftliğin mevcut kapasitesinin talepleri karşılamadığını, bu yüzden kiralama yöntemine başvurulduğunu söyledi. Bununla birlikte Tahtasız, çiftliğin kendi kaynaklarıyla yatırım yaparak üretim kapasitesini artırması ve markanın güvenini koruması gerektiğini vurguladı.
Tepkiler Büyüyor
AOÇ’nin, Atatürk’ün tarım ve üretim vizyonunun bir mirası olduğunu hatırlatan vatandaşlar, bu mirasın başka firmalara kiralanmasını eleştiriyor. Sosyal medyada yankı uyandıran olay, AOÇ’nin geleceği ve markanın güvenilirliği ile ilgili tartışmaları alevlendirmiş durumda.