reklam
reklam
DOLAR38,9261% 0.13
EURO44,0034% -0.2
STERLIN52,4353% 0.38
FRANG46,9385% -0.36
ALTIN4.129,43% -0,32
BITCOIN111.272,581.917
reklam

Araştırma: Fazla Mesai Beynin Yapısını Değiştiriyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Araştırma: Fazla Mesai Beynin Yapısını Değiştiriyor
reklam

BMJ Occupational & Environmental Medicine dergisinde dün yayınlanan araştırmaya göre, hem fiziksel hem de ruhsal olarak aşırı yorulmaya neden olan mesailer, beyinde kritik değişikliklere yol açıyor.

Güney Kore’deki Chung-Ang Üniversitesi ve Yonsei Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada, “aşırı çalışan” ve “normal çalışan” 110 sağlık çalışanı üzerinde inceleme yapıldı.

Güney Kore’de haftalık mesai süresinin üst sınırı 52 saat olarak belirlenmiştir. Bu saatin aşılması, halk sağlığına yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmekte.

Beynin Bazı Bölgelerinde Hacim Artıyor

Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarından 32’si haftada 52 saatten fazla mesai yapan grup içerisinde yer aldı. Bu bireylerin, standart düzeyde çalışanlara oranla daha genç, daha az deneyimli fakat daha yüksek eğitim seviyesine sahip oldukları kaydedildi.

Bilim insanları, farklı bir çalışmadan elde edilen verilerle bu kişilerin MR taramalarını karşılaştırarak, beyindeki gri madde hacmini inceledi.

Yapılan araştırmaya göre, haftada 52 saat veya daha fazla çalışan bireylerde, yürütücü işlevler ve duygusal düzenleme ile ilişkili beyin bölgelerinde önemli değişiklikler gözlemlendi. Oysa benzer değişiklikler, standart mesai yapan bireylerde tespit edilmedi.

Tersine Çevrilebilir Ama…

Araştırma sonuçlarına göre, hacmi artan beyin bölgeleri; dikkat, hafıza, dil işleme ve genel bilişsel işlevlerle kilit role sahip orta frontal girus ile duygusal işleme, öz farkındalık ve sosyal anlayışı etkileyen insula ile ilişkilidir.

Beyindeki bu hacim artışları, aşırı çalışmanın fizyolojik değişimlere yol açabileceği savını destekliyor. Uzmanlar, elde edilen bulguların zihinsel ve duygusal zorlukların yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda biyolojik bir temeli olabileceğini ifade ediyor.

Çalışmanın eş yazarı ve Yonsei Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Joon Yul Choi, bu değişikliklerin kısmen tersine çevrilebileceğini belirtiyor. Ancak Choi, beynin eski durumuna dönmesinin zaman alabileceğini vurguluyor.

DSÖ’nün Bulgularıyla Uyumlu

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2021 yılında yapılan ortak araştırmaya göre, uzun çalışma saatleri yılda 745 binden fazla ölüme neden olmaktadır. Ayrıca, uzun çalışma saatlerinin kadınlarda diyabet riskini artırdığı belirtiliyor.

DSÖ yetkilisi Frank Pega, CNN International’a verdiği demeçte, son çalışmayı “önemli bir kanıt” olarak değerlendirdi.

reklam

YORUM YAP