

BMJ Occupational & Environmental Medicine dergisinde dün yayımlanan bir araştırmaya göre, fiziksel ve ruhsal olarak aşırı yorgunluğa yol açan çalışma saatleri, beyin yapısında önemli değişikliklere neden olmaktadır.
Güney Kore’deki Chung-Ang Üniversitesi ve Yonsei Üniversitesi bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada, “aşırı çalışan” ve “normal çalışan” gruplarında toplam 110 sağlık çalışanı incelendi.
Güney Kore’de haftalık çalışma süresi, maksimum 52 saat olarak belirlenmiştir. Bu sürenin aşılması, halk sağlığı açısından bir tehdit olarak değerlendirilmekte.
Beynin Bazı Bölgelerinde Hacim Artışı
Araştırmada, haftada 52 saatten fazla çalışan 32 sağlık personeli dikkate alınmıştır. Bu kişilerin, standart çalışanlara göre daha genç, az deneyimli ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip oldukları kaydedildi.
Bilim insanları, farklı bir çalışmadan alınan verileri kullanarak bu bireylerin MR görüntülerini karşılaştırdılar ve beyindeki gri madde hacmini incelediler.
Sonuçlar, haftada 52 saat veya daha fazla çalışan bireylerin yürütücü işlev ve duygusal düzenleme ile ilgili beyin bölgelerinde belirgin değişikliklerin meydana geldiğini gösterdi. Oysa bu tür değişiklikler, standart bir iş haftasında çalışan kişilerde gözlemlenmedi.
Tersine Çevrilebilir Ama…
Buna göre, hacim artışı yaşanan beyin bölgeleri; dikkat, hafıza, dil işleme ve genel bilişsel işlevler üzerinde önemli rol oynayan orta frontal girus ile duygusal işleme, öz farkındalık ve sosyal bağlamı anlama gibi işlevlerle bağlantılı olan insula bölgesidir.
Bu hacim artışları, aşırı çalışmanın fizyolojik değişimlere yol açabileceği fikrini desteklemektedir. Uzmanlar, bulgularının zihinsel ve duygusal zorlukların yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda biyolojik bir temeli olabileceğini vurguladı.
Çalışmanın eş yazarı ve Yonsei Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Joon Yul Choi, bu değişikliklerin en azından kısmen tersine çevrilebileceğini ifade etti. Ancak Choi’ye göre, beynin eski haline dönmesi oldukça uzun bir süreç alabilir.
DSÖ’nün Bulguları ile Uyumlu
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen ortak araştırmaya göre, uzun çalışma saatleri yılda 745 binden fazla ölüme neden olmaktadır. Ayrıca, uzun çalışma süreleri kadınlarda diyabet riskini artırmaktadır.
DSÖ yetkililerinden Frank Pega, CNN International’a verdiği demeçte, son çalışmayı “önemli bir kanıt” olarak nitelendirdi.