

Avrupa’daki bir grup arkeolog, Geoarchaeology dergisinde yayımlanan yeni araştırmalarında on binlerce yıl önce Homo sapiens’in (modern insanların) sıcaklığı 600 dereceyi aşan ateşi nasıl yaratabildiğini öne sürüyor.
Avusturya’nın Viyana Üniversitesi ile Portekiz’in Algarve Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, günümüz Ukrayna’sında son Buzul Çağı’nın en soğuk dönemlerine denk gelen 26 bin 500 ila 19 bin yıl öncesinden kalma üç ocak buldu.
Kasıtlı mı Yanlışlıkla mı?
Araştırmacılar, bu ocaklarda yalnızca odun değil, kemik kalıntıları ve hayvansal yağların da yakıldığını tespit etti. Kemik kalıntıları ve hayvansal yağlar, ateşi daha da harlandırarak sıcaklığı artırmaya yardımcı oluyor.

Hayvan kalıntılarının ocağa atılması, kasıtlı mı yoksa yemek pişirmek için ocağı kullanan avcı toplayıcıların yanlışlıkla mı attığı bilinmemektedir.
Algarve Üniversitesi’nde jeoarkeolog olarak görev yapan ve araştırmanın başyazarı William Murphree, “Ateşin bu dönem öncesinde ve sonrasında yaygın olduğu biliniyor, ancak Buzul Çağı’nda ne kadar kullanıldığına dair çok az kanıt var” ifadelerini kullanıyor.
Farklı Zamanlarda da Aynı Yerleri Kullanmışlar
Her üç ocak yerinin de açık ve düz olduğunu bildiren bilim insanları, bunlardan birini daha büyük ve kalın buldular. Bu nedenle, bu özel ocağın çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşmış olabileceği tahmin ediliyor.

Viyana Üniversitesi’nden Philip Nigst, ocakların boyut ve kalınlığındaki farklılıkların şaşırtıcı bir karmaşıklığı işaret ettiğini belirtiyor.
Nigst, “İnsanlar ateşi mükemmel bir şekilde kontrol edebilerek ateşin amacına bağlı olarak farklı şekillerde nasıl kullanılacağını biliyordu. Elde ettiğimiz bulgular, bu avcı toplayıcıların yıllık göçleri sırasında farklı zamanlarda da aynı yerleri kullandıklarını gösteriyor” dedi.
Diğer yandan, keşfedilen yeni ocaklar başka soru işaretlerini de beraberinde getiriyor: Buzul Çağı sırasında insanlar yeterince yakıt bulamadı mı? Ateşi kullanmayıp başka teknolojik çözümlere mi yöneldiler? O dönemki ocak yerlerine ne oldu?