

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 2021 ve 2023 yıllarında gerçekleştirilen 28. ve 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin organizasyonunda usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak 17 kişi hakkında dava açtı. Dava, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı M.G, eski eşi A.Ö.O, ihaleyi kazanan organizasyon şirketinin yetkilisi S.A. ve festival için toplam maliyet tespit komisyonu üyelerini kapsıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü ile Adana Büyükşehir Belediyesi, davada zarar gören taraflar olarak yer aldı.
Soruşturma İhbar Üzerine Başlatıldı
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, ihale sürecine müdahale edildiği ve rüşvet ödemeleri yapıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığı bildirildi.
İddianamede, yapılan incelemelerde S.A'nın 2021 ve 2023 yıllarındaki Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Organizasyonu Düzenlenmesi Hizmet Alım İşi” ihalelerini kazandığı belirtiliyor.
S.A'nın adına kayıtlı aracın, 24 Temmuz 2023 tarihinde M.G’nin eski eşi A.Ö.O'ya devredildiği kaydedildi.
Büyükşehir Belediyesinden, 2021 ve 2023 yıllarındaki ihalelere ait dosyalar talep edilerek bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, 5 firmanın ihaleye teklif mektubu sunmasına rağmen katılmadığı belirtildi. “S.A. tarafından sunulan teklif mektubunda toplam tutar 11 milyon 753 bin 50 lira olarak belirlenirken, ihale komisyonuna verilen teklifte bu tutarın 6 milyon 356 bin 320 lira olduğu tespit edilmiştir.” denildi.
2021 yılındaki ihaleye hile karıştırılması sonucunda 1 milyon 565 bin 355 lira kamu zararı oluştuğu vurgulandı. İddianamede, ihale süresince şeffaflık ve kamu yararının göz önünde bulundurulmadığı belirtilerek, “ihaleye katılmak isteyenler arasında açık veya gizli anlaşma yapıldığını” ifade edildi.
2023'te de 5 Milyon Lira Kamu Zararı Oluştu
İddianamede, 2023 yılında düzenlenen ihale için de S.A'nın firması tarafından teklif verildiği hatırlatıldı. Bu ihale sürecinde katılımcı firmaların sunduğu birim fiyatlar arasında büyük farklılıklar olduğu ve “yaklaşık maliyet tespit komisyonu”nun bu konuda araştırma yapmadığı bilgisi verildi. “Yüklenicinin tahmin edilen maliyetin üstünde fiyat verdiği ve 4 milyon 795 bin 500 lira kamu zararı meydana geldiği” ifade edildi.
İddianamede, 2021 ve 2023'teki ihale süreçlerinde şeffaflık ve kamu yararı gözetilmeksizin S.A.'ya ihalelerin verildiği kaydedildi. Tüm sanıkların her iki ihale için sorumlulukları tespit edilerek toplamda 6 milyon 360 bin 855 lira kamu zararı oluştuğu belirtildi. Ayrıca, S.A. adına kayıtlı aracın rüşvet olarak verildiği ve aracın devrinin 24 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştiği ifade edildi.
Sanıkların, 'rüşvet almak' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından 7'şer yıldan 19'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. A.Ö.O için ise 4 yıl ile 12 yıl arası ceza istenmektedir. Diğer 14 sanığın ise 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 3'er yıldan 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması kamu adına talep edildi. Sanıkların yargılanması Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirilecek.