

Bundesbank, ekonomiye dair temmuz ayı raporunu kamuoyuna sundu.
Rapor, Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte yavaşlama kaydettiğini ortaya koydu. Bu yavaşlamanın sebepleri arasında, ilk çeyrekte beklenen yüksek ABD gümrük tarifelerinin ihracat ve sanayi üretimi üzerindeki etkileri yer alıyor.
Ocak-mart döneminde güçlü sanayi üretimi ve yükselen ABD tarifeleri beklentisiyle artan ihracatın, Alman Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nda (GSYH) yüzde 0,4'lük bir artışa neden olduğu belirtiliyor. Ancak, raporda ikinci çeyrekte ekonominin tekrar yavaşlaması beklendiği ifade edildi. “Alman ekonomik üretimi ikinci çeyrekte muhtemelen durgunlaştı” şeklinde değerlendirmelerde bulunuldu.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve Almanya İş Ortamı Güven Endeksi gibi ekonomik göstergelerde son dönemlerde bir toparlanma görüldüğü vurgulansa da, temel ekonomik eğilimlerin genel olarak zayıf kalmaya devam ettiği kaydedildi.
Raporda, kısa vadede Alman ihracat sektörünün “ABD'nin gümrük vergisi politikasından kaynaklanan ek sorunlarla” karşılaşabileceği belirtildi. Eğer ABD tarifeleri belirtilen şekilde (yüzde 30) yürürlüğe girerse, bunun Alman ekonomisi için “önemli bir aşağı yönlü risk” teşkil edeceği uyarısı yapıldı.