

Almanya'da zorunlu askerlik uygulamasının yeniden gündeme gelmesi, işverenlerin çalışan bulma güçlüğüne yönelik endişeleri artırıyor.
Avrupa'nın en büyük ülkesi olarak NATO'nun Rusya'ya karşı caydırıcılığını artırması sürecinde, Alman ordusunun artan asker ihtiyacı iş dünyasında kaygı yaratıyor.
İş Gücü Piyasasında Ekstra Baskı Oluşturabilir
İngiltere'nin Financial Times gazetesine görüş veren iş dünyası temsilcileri, orduyun güçlendirilmesi konusunda destek verirken, zorunlu askerliğin yeniden hayata geçirilmesi veya sivillerin yedek asker olarak hizmete teşvik edilmesi gibi adımların zaten sıkışık olan iş gücü piyasasında ek baskılar oluşturacağına dair endişelerini dile getiriyor.
Almanya’nın en büyük işverenler birliği BDA’nın müdürü Steffen Kampeter, “Güvenlik durumu dramatik.” diyerek, silahlı kuvvetleri güçlendirme çabalarını olumlu bulduğunu ancak ordunun personel ihtiyacının sivil sektörle rekabet edeceğine dikkat çekti.
Kampeter, “Daha fazla aktif askere ihtiyacımız var. Evet, yedek sistemimizi genişletmeliyiz. Ancak bunu başaracak tek şey güçlü bir ekonomidir.” ifadelerini kullandı.
Gönüllülük Modeli Yetersiz Kalabilir
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, her yıl 18 yaşındaki yaklaşık 5000 gencin askere alınacağı gönüllü bir askerlik sistemi kurma planları olduğunu belirtti. Ancak, bu tür bir modelin ordudaki büyük personel açıklarını kapatamayacağına dikkat çekerek, zorunlu askerliğe dönüş seçeneğini de gündemde tuttu. 2011 yılına kadar gençler, askerlik hizmeti ile sivil alternatif arasında seçim yapmak zorunda kalıyordu.
Sosyal Demokrat Parti üyesi Pistorius, zorunlu askerliğin nasıl işleyeceğine dair detay vermezken, gençlerin her yıl yapılan tarama sonucunda yaklaşık %10'unun çağrılmasını öngören İsveç modeline destek verdiğini ifade etti.
OECD verilerine göre, Almanya'daki işsizlik oranları rekor seviyelerde olsa da, zengin ülkeler arasında en düşük ortalama çalışma saatine sahip olan ülke konumundadır.
Yeni Başbakan Çalışma Saatlerini Uzatmak İstiyor
Yeni hükümetin lideri, muhafazakâr Şansölye Friedrich Merz, yavaşlayan ekonomiyi yeniden canlandırma hedefinin bir parçası olarak daha fazla çalıştırmayı vaat etti. Merz, çalışma saatlerinin artırılmasının sağlık, eğitim ve mühendislik gibi sektörlerdeki nitelikli iş gücü açığını kapatmaya yardımcı olacağını düşünüyor.
Kampeter, silahlı kuvvetlerin çalışma talepleri artarsa, bu çabaların daha da önemli hale geleceğini vurgulayarak, “Eğer gerekli personel bizden alınırsa, haftalık çalışma saatleri, çalışma ömrü ve yarı zamanlı çalışanların iş gücüne entegrasyonunu iyileştirmek gibi konular daha da önemli hale gelecek.” dedi.
Çelişkili Hedefler Ortada
İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir iş dünyası temsilcisi, zorunlu askerliğe dönüşe yönelik birçok sorusu olduğunu belirtti. Almanya'nın kalkınmasına destek verilmesi gerektiğini ifade eden temsilci, “İki çelişkili hedef var: ekonomik refah ve savunma.” dedi.
Münih merkezli Ifo Enstitüsü tarafından Alman Maliye Bakanlığı için yapılan bir araştırma, gönüllü askerlik sistemini cazip hale getirmek için harcamalar yapmanın zorunlu hizmete yönelmeye kıyasla daha mantıklı olacağını ortaya koydu.
Araştırmanın yazarlarından Panu Poutvaara, “Farklı bireylerin belirli işlerde daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Zorunlu askerlik, istemeyen kişileri askere yönlendirdiği için daha az verimli olabilir.” dedi.
Yıllık 1.5 Milyar Euro Maliyeti Var
Ifo Enstitüsü, Almanya'da her yıl 18 yaşına giren gençlerin yaklaşık %5'inin (yaklaşık 39 bin kişi) gönüllü olarak askere alınmasını sağlamak için iyi bir maaşla bir sistemin, hükümete yıllık 1.5 milyar Euro'ya mal olacağını tahmin etti.
Bu miktar, aynı büyüklükteki daha düşük ücretli zorunlu bir askerlik modelinin maliyetinin iki katından fazla olacak fakat milli gelire etkisi daha az olacak. Hükümetin daha fazla gönüllü çekmek istemesi durumunda bu etki daha da önem kazanacak.
10 Yılda 80 Bin Asker Taahhüdü
Ordu, NATO taahhütlerini yerine getirmek için önümüzdeki on yılda yaklaşık 80 bin kişi ile genişlemeye ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Yüksek düzeyde askeri yetkililer, yıllık birkaç hafta boyunca orduda çalışan sivillerden oluşan yedek kuvvetlerin gelecekte 200 bin kişiye ulaşacağını belirtmektedir.
Kendini iş dostu olarak tanımlayan Merz, patronlardan bu konuda fedakârlık yapmalarını talep etti.
İşverenler Temkinli
Aile şirketi olan Günther-Innenausbau'nın sahibi Jens Günther, geçen yıl savunma bakanlığından bir ödül alarak bir marangoz çalışanın yılda 15-20 gün yedek asker olarak hizmet etmesine olanak tanıdıklarını ve bunun olumlu bir deneyim olduğunu iletti. “Üzerime düşeni yapmayı seviyorum. Ufuklarını genişleten ve şirkete geri getiren motive bir çalışan kazanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Ama 20 çalışanı olan firmasının daha fazla yedek askeri desteklemesini sağlamanın mümkün olmadığını belirterek, “İki veya üç kişi olsa bile bu imkânsız.” dedi.
Soğuk Savaş Kıyaslaması
Bundeswehr Üniversitesi Münih’te Uluslararası Politika Profesörü Carlo Masala, zorunlu askerlik uygulamasının ekonomik etkileri konusundaki kaygıların abartıldığını vurguladı. Masala, zorunlu askerliğin dahi yılda en fazla 25 bin gencin askere alınmasını sağlayabileceğini, bunun ise Soğuk Savaş dönemi Batı Almanya'sındaki yıllık 200 binden fazla zorunlu askere kıyasla çok daha düşük bir sayı olduğunu ifade etti.
“Genel olarak, Alman iş dünyasının savunma konularında daha fazla etkinlik göstermesi gerektiğini artık anladığını düşünüyorum.” diyen Masala, “Sonuç olarak, buna katlanmak zorundalar.” şeklinde konuştu.