

Başarır, TBMM Başkanvekillerinin her partinin kendi adaylarıyla seçimle belirlendiğini hatırlatarak, “Meclis başkanvekilleri Numan Kurtulmuş’un çalışanları değil. ‘Bu hafta onu koymuyorum’ deme hakkı yok. Başkanlık Divanı’nın da bir işleyişi, geleneği, kuralları var” dedi.
“Can Atalay Kararı Sonrası Gelişen Süreçte Gülizar Biçer Karaca Hedef Alınıyor”
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, daha önce Gezi davası hükümlüsü Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararını Genel Kurul’da okumuştu. Bu durum sonrasında Karaca’ya yönelik TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “yetkilerini kullanacağı” yönündeki açıklamaları ağır tartışmalara yol açtı.
Başarır, bu tartışmalara ilişkin olarak “Bekir Bozdağ’ın Anayasa Mahkemesi kararı varken Yargıtay kararını okutması ne kadar hukuksuzsa, Gülizar Hanım’a görev verilmemesi de o kadar hukuk dışıdır” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
“Meclis’in İmajı Zedeleniyor, Bu Gidiş Tehlikeli”
Karaca’nın görev yapmasının engellenmesi halinde Meclis’in kurumsal saygınlığının zarar göreceğini ifade eden Başarır, şunları ekledi:
“Eğer görev verilmezse Meclis’te büyük sorunlar yaşanabileceğini belirttik. Böyle bir yetki yok. Bu, hem ülkeyi hem de Meclis’i olumsuz bir duruma sürükler. Zaten Meclis’in günden güne zedelenen bir imajı var. Buna izin verilemez. Numan Bey’in öncelikle düşünmesi gereken şey, TBMM’nin duruşu, gelenekleri, kuralları ve saygınlığıdır. Onu koruması gerekmektedir.”
Gözler 6-8 Mayıs Tarihleri Arasında
Geçtiğimiz hafta vefat eden DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in ardından, bu hafta TBMM Başkanvekilliği görevine Bekir Bozdağ atanmıştı. Genel Kurul’da 6, 7 ve 8 Mayıs tarihlerindeki oturumları Bozdağ yönetecek. Nöbet çizelgesinin bu kez bir haftalık belirlenmesi ise dikkati çeken olağan dışı bir durum oldu.
Önder’in vefatı sonrası DEM Parti’nin yeni bir başkanvekili bildirmesi bekleniyor. Ancak önümüzdeki ay Başkanlık Divanı ve grup yönetimleri için seçimler yapılacağından, sürecin o zamana kadar bu şekilde ilerlemesi planlanıyor.