

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliği nedeniyle mevsimsel döngülerdeki bozulmaların solunum yolu enfeksiyonlarında, özellikle Covid-19 ile ilişkili olarak, küresel bir artışa neden olduğunu vurguladı.
‘GEÇEN YAZ ZATÜRRE OLAN ÇOK HASTA VARDI’
Özlü, solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla doğrudan ilgili olduğunu belirterek, “Mevsimsel değişimlerle birlikte bu tür hastalıkların görünme sıklığında artış gözlemliyoruz. Yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklığı artarken, kış aylarında daha fazla solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşıyoruz. Ancak bu denge, küresel ısınmayla giderek bozuluyor,” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda mevsimsel değişikliklerin zamanlaması ve bu hastalıklarla karşılaşma alışkanlıklarımızın değiştiğine dikkat çeken Özlü, “Geçen yaz boyunca birçok viral enfeksiyona ve zatürreye yakalanan hastayla karşılaştık. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil; Avrupa’da da Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarda artış yaşanıyor,” dedi.
ENFEKSİYON VE ALERJİ KARIŞTI
Bahar aylarının gelmesiyle alerjik hastalıklardaki şikayetlerin artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerji arasındaki ayrımın zorlaşabileceğini ifade etti. “Baharın gelmesiyle alerjik belirtiler artarken, her iki durumda da öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, baş ve boğaz ağrısı gibi yakınmalar görülebilir. Ateş, halsizlik ve nefes darlığı gibi bulgular enfeksiyon ve astım hastalıklarına dikkat çekiyor. Bu dönemde hastaların solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha dikkatli ve mevcut tedavilerini optimize etmeleri önemli,” diye ekledi.
‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’
Viral enfeksiyon geçiren kişilerin kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Özlü, “Genellikle bir viral enfeksiyondan sonra vücutta bağışıklık geliştirilir. Ancak başka bir viral enfeksiyona yakalanma durumu söz konusu olabiliyor. ‘Bir hastalık geçirdim, iyileşmeden başkasıyla yakalandım’ gibi şikayetlerle sıkça karşılaşıyoruz. Hastalık benzer belirtiler gösterse de etkenler farklı olabilir. Influenza, para influenza, RSV, rinovirüs gibi birçok virüs bu atakları tetikleyebilir. Havaların ısınmasına rağmen, enfeksiyonların sıklığında belirgin bir azalma yaşanmıyor; mevsimsel döngüler değişti,” şeklinde konuştu.
‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’
Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle bağışıklık sistemimizin güçlü tutulması gerektiğini vurguladı. “Yaşam standartlarını iyileştirmek önemlidir. Hijyen, bol su içmek, dengeli beslenmek ve yeterli uyku almak bağışıklık sistemini güçlendirir. Risk grubundaki hastaların eylül ve ekim aylarında grip aşısı yaptırmaları ve zatürre aşısı olmaları gerekmektedir. Ayrıca, hasta olan ve öksüren kişilerle kapalı ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmesi de önerilmektedir,” şeklinde belirtti.