

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisinin Grup Toplantısı’nda belediye yönetimlerinin yozlaşma aşamasına geldiğini belirterek, kapsamlı bir sistem değişikliği yapılacağını açıkladı.
Erdoğan, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile il özel idarelerinin yetki ve görevlerinin yeniden tanımlanması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, konuşmasında İstanbul’daki CHP’li belediyelere yönelik soruşturmaları örnek göstererek, bu süreçlerin “suç organizasyonuna” dönüştüğünü öne sürdü.
AKP, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Belediyeler Yasası‘nda köklü bir değişiklik için hazırlıklara başladığını duyurdu.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; belediyelere ait yetki ve harcama alanlarının yeniden düzenlenmesi, denetimin sıkılaştırılması, hizmet önceliklerinin belirlenmesi ve gelir yapısının güçlendirilmesi gibi maddeler gündemde.
Dört Temel Düzenleme
AKP kaynakları, henüz somut bir önerinin oluşturulmadığını, ancak yeni yasama yılında muhalefetin de görüşlerinin alınarak düzenlemenin Meclis gündemine gelebileceğini belirtiyor. Bu kapsamda 5393 sayılı Belediyeler Yasası ile Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda değişiklik yapılması bekleniyor.
Düzenlemeyle:
- Belediye başkanlarının yetkileri sınırlandırılabilir,
- Harcamalarda temel hizmetlere öncelik verilecek,
- Gelir kaynakları çeşitlendirilecek,
- Kentsel dönüşümde sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere cezai yaptırımlar ya da yetki devri uygulanabilecek.
AKP’li bir yönetici, “100 liralık bütçeyi asli hizmetler için vermişsek, bunu konser ya da panayır için harcayamazsın. Bu konuda denetime açık, şeffaf bir sistem kurulmalı” sözleriyle planlanan mali disiplini özetledi.

Mevcut sistemde belediye başkanlarında toplanan yetkilerin, belediye meclisi ve encümenle paylaşılması; imar planlamaları gibi kritik alanlarda ise vali, kaymakam ve ilgili bakanlık temsilcilerinin yer alacağı yeni kurulların oluşturulması planlanıyor. Bu adımın özellikle büyükşehir merkezlerinden uzak ilçelerde yaşanan planlama sorunlarını gidermesi hedefleniyor.
AKP kurmaylarından edinilen bilgilere göre, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla mevcut sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
Kentsel dönüşüm taleplerini yerine getirmeyen ya da geciktiren belediyelere ağır cezai yaptırımlar uygulanması ya da belediyenin yetkilerinin ilgili bakanlığa devredilmesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor.
Erdoğan, “Büyükşehir olmayan şehirlerimizin mevcut yönetim yapıları sorunların çözümünü, hizmetlerin etkin şekilde yürütülmesini zorlaştırmaktadır. Bu şehirlerimizle ilgili yeni bir belediye yönetimi statüsüne ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı.
Emekçinin Grev Hakkına Sınırlandırma
Temel hizmetlerde grev hakkına sınırlama ya da alternatif hizmet yükümlülüğü getirilmesi konularının da gündemde olduğu bildirildi. AKP’li bir yetkili, “Grev haktır ama çöpü de orada toplayacak tedbiri almanız lazım. Çöp toplanmaması halk sağlığı açısından ciddi bir sorun. Bu alanlarda belediyeler önceden hazırlıklı olmalı” dedi.
Turizm Kentlerine Düzenleme
Turistik bölgelerde yaz aylarında artan nüfusun merkezi bütçeden sabit pay alınmasına rağmen hizmetlerde yaşanan aksamalara neden olduğu da yeni düzenlemede ele alınacak. AKP kurmayları, “3 bin nüfuslu bir yer yazın 10 bine çıkıyor. Ama 3 bine göre bütçe alıyor. Bu dengesizlik giderilmeli” şeklinde bir görüş ifade ettiler.
Erdoğan’dan Kayyum Açıklaması
Erdoğan, PKK terör örgütünün kendini feshetmesiyle birlikte kayyum uygulamasının istisna haline geleceğini söyledi. Ancak, AKP yönetimi 2016 sonrası çıkan kayyum yasasında şimdilik bir değişikliğe gitmeyi düşünmüyor. Terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla birlikte kayyum uygulamasına gerek kalmayacağı ifade edilirken, yasanın yeni tehditlere karşı korunacağı vurgulanıyor. Görevden alınan belediye başkanlarının dosya durumuna göre iade edilebileceği de belirtiliyor.
Muhalefetin ise Erdoğan’ın açıklamalarını, “muhalefet partili belediyelerin yetkilerine tırpan hazırlığı” olarak değerlendirdiği bildirildi.