reklam
reklam
DOLAR38,8068% 0.04
EURO43,5006% 1
STERLIN51,7645% 1.02
FRANG46,2600% 0.81
ALTIN4.056,84% 0,53
BITCOIN104.603,171.841
reklam

AKP Kurmaylarından “İnfaz Paketi” Üzerine Açıklama

Yayınlanma Tarihi : Google News
AKP Kurmaylarından “İnfaz Paketi” Üzerine Açıklama
reklam

AKP’li yetkililer, TBMM’de bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın açıklamalarını değerlendirdi. Bakırhan, grup toplantısında “İnsani, somut ve güven artırıcı bazı düzenlemelerin bayram sonrasına bırakılmadan yapılması Türkiye’nin önünü açacaktır, Kurban Bayramı’nı çifte bayram haline getirecektir” demişti.

“Meclis’teki Partileri Davet Edip Görüşlerini Alacağız”

İnfaz düzenlemesi konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirten AKP’li yetkililer, “Toplumun her kesimine yönelik beklentilere yanıt verecek bir çalışma yürütüyoruz” vurgusunda bulundu. Yetkililer, “Kurban Bayramı öncesine yetişmeyecek. Üzerinde daha çalışmamız gerekiyor. Çalışma tamamlandıktan sonra partilerin gruplarını da bilgilendirmek istiyoruz. ‘Çalışmamızın çerçevesi budur, sizin bir öneriniz var mı’ diye soracağız. Onları davet edip müzakere edeceğiz ve önerilerini alacağız” ifadelerini kullandı.

Bu sürecin ne zaman başlayacağına ilişkin sorulara, “Haftaya veya daha sonrasında yapılabilir” yanıtı verildi.

Şu anda yaklaşık 60 maddeden oluşan bir yargı paketi üzerinde çalışıldığını ve infazla ilgili maddelerin ayrıştırılacağını aktaran yetkililer, “Bu çalışmayı belki bayram öncesi tamamlayabilirsek kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunarız ve Kurban Bayramı’ndan sonra ilk görüşeceğimiz konu bu olabilir” dedi.

Tuncer Bakırhan’ın “Yasal düzenlemeler olmadan da bazı adımlar atılabilir” açıklaması hatırlatıldığı çalışılan konular hakkında, “Bu zaten yapılıyor. Mevcut uygulamalar çerçevesinde, cezaevi izleme ve denetleme komisyonlarının verdiği rapor ve adli tıp raporuna dayanarak, kişilerin bireysel cezaevi koşulları içerisindeki durumuna göre tahliyeler gerçekleştirilmektedir” bilgisi verildi.

“PKK’nın Fesih Kararının Ardından Ne Olacak?”

Terör örgütü PKK’nın fesih kararı sonrası, terör suçluları ve örgüt üyeleriyle ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtlayan AKP’li yetkililer, “Bunlar belirsiz konular. Şu andaki infaz paketi içinde bunlarla ilgili bir düzenleme yok. Geçen yıl talep edilen en önemli konu, 31 Temmuz 2023 öncesinde suç işlemiş ama yargı süreçleri uzadığı için infaz düzenlemesinden yararlanamamış kişilerle ilgiydi” dediler.

Terör örgütü PKK’nın fesih kararının ardından, güvenlik birimlerinin takibiyle oluşabilecek durumların dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, “Henüz gerçekleşmemiş ya da hayali bir konu üzerinden Meclis düzenleme yapamaz. Öncelikle ne olduğunu görmek lazım” ifadelerini kullandı.

“Kanunlarımızda ‘Umut Hakkı’ Diye Bir Kavram Yok”

“Umut hakkı” hakkında bir düzenleme olup olmayacağı sorusu üzerine, yetkililer, “Kanunlarımızda ‘umut hakkı’ diye bir kavram yok. İlgili birçok uygulama mevcut. Umut hakkı, ceza hukukunda düzenleyici bir kuraldır” şeklinde konuştu.

İnfaz Paketinin Kapsamı

AKP, son üç aydır infaz rejiminde yapmayı planladığı değişiklikleri iki farklı perspektiften yürütüyor. Bu bağlamda hem infaz süreleri hem de toplumda ‘cezasızlık algısının’ ortadan kaldırılmasına yönelik yöntemler geliştiriliyor.

İnfaz paketinde, COVID-19 salgınında cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak için 2020 yılının Nisan ayında yapılan ve 31 Temmuz 2023’ten önce cezaevine girmiş olanların 5 yıl denetimli serbestlik ile tahliye edilmesini sağlayan düzenlemeden yararlanamamış olanlarla ilgili düzenlemelerin de yer alması planlanıyor.

Bu kapsamda, 31 Temmuz 2023 öncesi işlenen suçlarla ilgili yargılamaları devam eden kişilerle ilgili eşitlik ilkesine dayalı bir düzenlemeden yararlanılması hedefleniyor. Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü etki analizi çalışmaları doğrultusunda, cezaevinde 60 bine yakın kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

İnfaz paketinde, cezaevindeki çocuklu annelere yönelik ‘evde infaz’ düzenlemesi ve 5 yılın altında ceza süresi kalan, cezaevi koşullarında yaşamını sürdürmekte zorlanan hastalar için de ‘evde infaz’ düzenlemesi öngörülüyor. Bu durumdaki kişilerin adli tıp raporu ile değerlendirilmesi de şart koşuluyor. Alzheimer ve demans gibi hastalıkların da bu kapsamda değerlendirileceği ifade ediliyor.

İnfazla ilgili düzenlemelerde, terör suçları, adam öldürme, cinsel istismar ve uyuşturucu gibi suçların cezalarının dörtte üçünü çekmek zorunda olan hükümlüler ile ilgili özel düzenlemelere de yer verilecek.

Ayrıca, toplumda cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler ve topluma karşı işlenmiş suçlarla ilgili maddeler de infaz paketinde yer almasını bekleniyor. Teklifle, iki yıl ve altındaki cezalarda kişinin ne kadar kapalı infaz kurumunda kalacağı, iyi hal ve pişmanlık durumları göz önünde bulundurularak belirlenmesi planlanıyor.

Mahkumların ıslahına yönelik ayrıntılı düzenlemelerin de infaz paketine dahil edilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, kamu hizmetinde çalışma, eğitim verilmesi ve meslek öğretme yöntemleriyle mahkumların rehabilitasyonuna yönelik uygulamaların yapılması planlanıyor.

reklam

YORUM YAP